Wpis z mikrobloga

@Jason_Stafford: @tluczek_do_kartofli: a zarobki w którym państwie są większe? Czytałem, że w Belgii bardziej łatwiej o różnego rodzaje kursy językowe i integracyjne. W NL jest to wyłącznie płatne i nie tak bardzo popularne. Mieszkam w Holandii, bo dostałem tutaj mieszkanie socjalne ale zastanawiam się czy nie mieszkać w NL a pracować w Belgii. Do aktualnego miejsca pracy mam daleko, zaś do regionu Antwerpii mam bliżej
  • Odpowiedz
@Osobnik jeśli planujesz zostać to NL. Emerytury w NL stanowią około 95% średniej twojej pensji, BE to okolo 70. Przepisy w NL są prostsze, łatwiej kupić dom. Ilość pracy porównywalna.
NL ma lepsze programy integracyjne, mniej dzikich ludzi na ulicach (nie mówię tu o dużych miastach w których zawsze jest syf)
NL bardziej otwarci na obcych, w BE czasami mnie to #!$%@? ich bojaźliwość przed obcymi .
  • Odpowiedz
@duvel99: dziękuję Ci za rozwinięta wypowiedź. Byłem przez 8 miesięcy w Niemczech, a teraz jestem od półtora roku w Holandii. Dostałem wreszcie mieszkanie socjalne więc nie muszę się wkurzać na ludzi z hotelów/innych lokacji. Rozważałem Belgię z racji tego, że agencja pracy chce mnie przenieść do innego oddziału firmy (tam nikogo nie znam i będę zarabiac mniejsze pieniądze). Docelowo zostaje w NL na stałe. Podnoszę swoje kwalifikacje i uczę się
  • Odpowiedz
@duvel99: jest jeszcze opcja rejestracji w nowej spółdzielni i reagowanie na mieszkania przy granicy NL/DE tak jak to osoby wyżej zaproponowały (nie dosłownie), przemyśle temat jeszcze
  • Odpowiedz
@Osobnik: w jaki sposób dostałeś w ciągu półtora roku mieszkanie socjalne w NL?
Sam zastanawiam się nad przeprowadzką do DE i pracy w NL z racji dostępności mieszkań na wynajem i ich cen. Czemu się przeniosłeś z Niemiec?
  • Odpowiedz
@antarhei: mieszkanie socjalne dostałem w ciągu dwóch miesięcy od momentu rejestracji w korporacji mieszkaniowej co jest ultra rzadkie (zazwyczaj się czeka nawet 10-12 lat). Wcześniej to pracowałem w zupełnie innej części NL i nie rejestrowałem się nigdzie. A dlaczego się przeniosłem? Sezonowo pracowałem w DE i NL, ale w tym drugim kraju agencja pracy zaoferowała mi coś innego na dłuższy okres czasu i tak sobie tutaj siedzę
  • Odpowiedz