Wpis z mikrobloga

Pytanie do mirków z pod tagu #motocykle Przy jakiej prędkości przestajecie rozumieć głos z interkomu (wiatr go zagłusza), bo w moim przypadku przy prędkościach ok 100 km/h zaczynam mieć z tym problemy i zastanawiam się czy to normalne czy po prostu mam zbyt głośny kask.
  • 11
  • Odpowiedz
@rav2: a co to interkom?( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nigdy nie używałem. Jednak myślę że masz za głośny tłumik albo kask. Kaski integralne są cichsze niż szczękowe. Najcichszy kask jaki miałem na głowie to shoei nie pamiętam modelu ale w porównaniu do shubertha szczękowego to spora różnica.
  • Odpowiedz
@rav2: mówisz o rozmowie z innymi czy ogólnie np. o muzyce czy nawigacji? Muzykę to nawet do 160 rozumiem słowa. Nawi podobnie. Rozmowa trochę niżej, zależy co kto ma i jakiego interkomu używa.

Cardo z głośnikami JBL, zatyczki motosafe. Bez zatyczek odejmij 40-50km/h.

Kask też mam raczej z kategorii głosniejsze - rpha11.
  • Odpowiedz
@rav2:
Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego jak cichy / głośny kask. Tzn jakieś tam różnice będą ale stestowałem kilka kasków z różnej półki i jest to raczej kosmetyka. Przy ok 100km/h w każdym będzie głośno.

Jeździsz w stoperach? Bo jak nie to zacznij, serio. Szkoda słuchu, jak jeździsz w miarę często to ubytki po paru latach będziesz miał gwarantowane. Mi bez stoperów to przy 60-70 już się
  • Odpowiedz
@11mariom: Muzyka/nawigacja. Na tę chwilę nie używam zatyczek, ale chyba spróbuję. Mój kask to Shoei GT-Air 2, więc teoretycznie powinien być dobry, ale w mojej ocenie jest zbyt głośny (przy 100 słyszę dość głośny szum który zagłusza muzykę)
  • Odpowiedz
  • 0
@rav2 interkom z chin x letni, silikonowe stopery z chin za 1.30 PLN i przy 100 kmh dobrze słychać rozmowę, a przy wyższej nigdy nie próbowałem
  • Odpowiedz
@rav2: Jeżdżę w GT-Air 2 z SRL i tylko w zatyczkach. Przy jakichkolwiek prędkościach osiąganych przez mój motocykl nie miałem problemu ze zrozumieniem interkomu czy muzyki. Powyżej 160km/h ciężko natomiast dokładnie usłyszeć rozmówcę w trakcie telefonu. Choć to akurat miałem tylko w Niemczech gdzie zasięg telefonii jest taki sobie.
  • Odpowiedz