Pytanie do mirków z pod tagu #motocykle Przy jakiej prędkości przestajecie rozumieć głos z interkomu (wiatr go zagłusza), bo w moim przypadku przy prędkościach ok 100 km/h zaczynam mieć z tym problemy i zastanawiam się czy to normalne czy po prostu mam zbyt głośny kask.
Nigdy nie używałem. Jednak myślę że masz za głośny tłumik albo kask. Kaski integralne są cichsze niż szczękowe. Najcichszy kask jaki miałem na głowie to shoei nie pamiętam modelu ale w porównaniu do shubertha szczękowego to spora różnica.
@rav2: mówisz o rozmowie z innymi czy ogólnie np. o muzyce czy nawigacji? Muzykę to nawet do 160 rozumiem słowa. Nawi podobnie. Rozmowa trochę niżej, zależy co kto ma i jakiego interkomu używa.
Cardo z głośnikami JBL, zatyczki motosafe. Bez zatyczek odejmij 40-50km/h.
Kask też mam raczej z kategorii głosniejsze - rpha11.
@rav2: Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego jak cichy / głośny kask. Tzn jakieś tam różnice będą ale stestowałem kilka kasków z różnej półki i jest to raczej kosmetyka. Przy ok 100km/h w każdym będzie głośno.
Jeździsz w stoperach? Bo jak nie to zacznij, serio. Szkoda słuchu, jak jeździsz w miarę często to ubytki po paru latach będziesz miał gwarantowane. Mi bez stoperów to przy 60-70 już się
@11mariom: Muzyka/nawigacja. Na tę chwilę nie używam zatyczek, ale chyba spróbuję. Mój kask to Shoei GT-Air 2, więc teoretycznie powinien być dobry, ale w mojej ocenie jest zbyt głośny (przy 100 słyszę dość głośny szum który zagłusza muzykę)
@rav2: Jeżdżę w GT-Air 2 z SRL i tylko w zatyczkach. Przy jakichkolwiek prędkościach osiąganych przez mój motocykl nie miałem problemu ze zrozumieniem interkomu czy muzyki. Powyżej 160km/h ciężko natomiast dokładnie usłyszeć rozmówcę w trakcie telefonu. Choć to akurat miałem tylko w Niemczech gdzie zasięg telefonii jest taki sobie.
@rav2: SENA 30k tak do 170 km/h słychać w kasku szczękowym, tylko w FJR1300 mam żagiel z przodu i do 120 km/h zero wiatru w kask, jak podniosę szybę na max do góry
Nigdy nie używałem. Jednak myślę że masz za głośny tłumik albo kask. Kaski integralne są cichsze niż szczękowe. Najcichszy kask jaki miałem na głowie to shoei nie pamiętam modelu ale w porównaniu do shubertha szczękowego to spora różnica.
Cardo z głośnikami JBL, zatyczki motosafe. Bez zatyczek odejmij 40-50km/h.
Kask też mam raczej z kategorii głosniejsze - rpha11.
Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego jak cichy / głośny kask. Tzn jakieś tam różnice będą ale stestowałem kilka kasków z różnej półki i jest to raczej kosmetyka. Przy ok 100km/h w każdym będzie głośno.
Jeździsz w stoperach? Bo jak nie to zacznij, serio. Szkoda słuchu, jak jeździsz w miarę często to ubytki po paru latach będziesz miał gwarantowane. Mi bez stoperów to przy 60-70 już się
Komentarz usunięty przez autora