Aktywne Wpisy
powodzenia +74
byłem w Auchanie 10 minut przed zamknięciem w sobotę, poszedłem do lodówki z produktami bliskimi terminu ważności (zwykle jest to mięso, sery itp), są przecenione o jakieś 10% xD i akurat podszedł pracownik i zaczął je przerzucać do wózka ze zdjęcia. niesprzedanych produktów było naprawdę dużo. wdałem się z nim w krótką rozmowę i dowiedziałem się, że:
- kiedyś przecena na takie produkty była 40-50% i wówczas sprzedawało się praktycznie wszystko
- teraz przecena to jakieś 10% i bardzo duzo się nie sprzedaje
- zawartość tego koszyka, do którego przerzucał towary, idzie do utylizacji
- pracownicy nie mogą brać takich towarów dla siebie, Auchan woli płacić za utylizację najwyraźniej xD
- kiedyś przecena na takie produkty była 40-50% i wówczas sprzedawało się praktycznie wszystko
- teraz przecena to jakieś 10% i bardzo duzo się nie sprzedaje
- zawartość tego koszyka, do którego przerzucał towary, idzie do utylizacji
- pracownicy nie mogą brać takich towarów dla siebie, Auchan woli płacić za utylizację najwyraźniej xD
wfyokyga +375
Brawa dla jego
#fotografia #filmowanie
Czyli 25mm na M43 to 50mm na FF.
33.(3)mm na aps-c to 50mm na FF.
Aczkolwiek to nie jest takie proste, bo mniejszy sensor = zawsze mniejsza głębia ostrości bo hyperfokalna i inne rzeczy się nie zmieniają w fizyce obiektów.
micro 4/3 ma parametr Crop 2.0 czyli matryca jest 2x mniejsza po przekątnej niż pełnoklatkowa.
Wystarczy ogniskową obiektyw pełna klatka 50mm podzielić przez crop aby mieć potrzebną ogniskową na micro 4/3 o takim samym kącie widzienia.
(wasze zdjęcie poniżej)
@sorek: akurat im mniejszy sensor, tym większa głębia ostrości (tym ciężej o rozmazane tło powiedzmy).
@sirrek: racja, mniejsza głębia = większe rozmycie. Wiadomo o co chodzio ( ͡° ͜ʖ ͡°)
najprostsze przeliczenie jest oparte o przekatna sensora.
Jesli jeden aparat ma powiedzmy 36x24mm (tzw pelna klatka), to z prawa Pitagorasa przekatna bedzie pierwiastek z (36 do kwadratu plus 24 do kwadratu), czyli 43,27mm
Drugi aparat niech ma sensor 4/3, czyli powiedzmy 18x13,5 (niektore moga miec inne), a wiec przekatna 22,5mm
Proporcja wiekszego do mniejszego to 43,27 / 22,5 = 1,923
Obiektyw 25mm na tym mniejszym bedzie wiec odpowiednikiem 25 x 1,923 = 48mm na