Wpis z mikrobloga

@Al-3_x: Nie ma to większego znaczenia co ja uważam. Chodzi mi o to, że osoby tworzące takie obrazki zasadniczo fascynują się faszyzmem i nazizmem (oczywiście publicznie twierdzą, że chodzi o kwestie estetyczne albo, że nie można przekreślać dorobku III Rzeszy ze względu na nadużycia ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Brutalna prawda jest taka, że nie licząc Polaków i kilku mniejszych narodów cały alt-rightowy (pal licho definicje
  • Odpowiedz
@DynPydro: A to się zgadza. Alt Right to rak sam w sobie. To, że skrajna prawica na zachodzie dalej nie umie się odciąć od Hitlera to już jest śmieszne.
  • Odpowiedz
@Al-3_x: Z drugiej jednak strony jakiś tam trzon poglądów jest wspólny. Pytanie tylko dlaczego ci sami ludzie czytający Dugina, Guenona, Coomaraswamiego, Evolę, itd. mają inny pogląd na Hitlera w zależności od tego gdzie się urodzili ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czyżby wszyscy tradycjonaliści, alt-rigtowcy, itp. zza granicy się mylili a jedynie Polacy mieli rację? Czy może to oni są naprawdę konsekwentni w swoich poglądach?
  • Odpowiedz
@DynPydro: A nie wiem. Nawet się zbytnio nie utożsamiam z tym środowiskiem. Jestem zainteresowany do pewnego stopnia Evolą czy Duginem ale nie mniej niż Marksem, Derridą czy Foucaultem.
  • Odpowiedz
  • 0
@DynPydro z Twoich komentarzy wynika, że wychodzisz z założenia, że to tag nazioli? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Jako prawdziwy nosacz mam obowiązek brzydzić się wszystkimi -izmami które próbowały zabić moich przodków.
  • Odpowiedz
@DynPydro: A tak bardziej na poważnie to zarówno Evola, choć darzył sympatią faszyzm i nazizm w pewnym okresie ostatecznie od obu ideologi się odwrócił. Dugin poza okresem młodości z nazizmem nie ma za wiele wspólnego. Dla niego faszyzm jest równie modernistyczny co marksizm czy liberalizm.
Nie sądzę, by to właśnie ci filozofowie ukierunkowali ich w kierunku sympatii do słynnego malarza. Myślę, że ma to jednak podłoże historyczne oraz ogólna intelektualna
  • Odpowiedz