Wpis z mikrobloga

Zakupiłem miesiąc temu nowego Lenovo Legiona 5 z RTX3060. Powiem szczerze nie połączyłem faktów ale teraz już jestem pewny że laptop odwala jakąś chorą akcję jeśli chodzi o pingi na Wifi. Potrafiło być przez 5 sekund stabilnie by zaraz wystrzelić na 200-800ms. Teraz jest jeszcze gorzej bo laptop właściwie cały czas stoi na 250ms także ogrywanie jakiegokolwiek multiplayera jest niewykonywalne. Na innych urządzeniach nie ma tego problemu więc wykluczyłem że to wina UPC czy routera (a byłem o tym początkowo przekonany więc nie robiłem z tym nic dalej).

Sprawdziłem co korzysta z sieci i poza przeglądarką w momencie gdy pisze ten post, svchost.exe (systemowy proces) oraz procesem od sterowników nvidii nic nie korzysta z sieci jeśli chodzi o urządzenie. Dodatkowo załączam screen z Lenovo Vantage gdzie nie mogę dać wspomagania sieci bo coś sra o brak sterowników (a te już próbowałem pobierać z oficjalnej strony producenta jak i zwyczajnie zaciągnąć wszystko jak leci przez aktualizacje windowsa i w obu przypadkach zachowuje się tak samo). Widziałem że ktoś pisał na forum z lenovo i reddicie z podobnym tematem ale nie ma tam konkretnej odpowiedzi.

#ping @lenovoZone #lenovo #legion #rtx #wifi #internet
DevSharingan - Zakupiłem miesiąc temu nowego Lenovo Legiona 5 z RTX3060. Powiem szcze...

źródło: comment_1628001376OhIGuE6J5w7tkBl1SMUqay.jpg

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DevSharingan: no to tak, w pierwszej kolejności spróbowałbym zjechać z trybem bezprzewodowym 5GHz (bo zakładam że jesteś na 5GHz połączony, tryb 2,4 na razie wyłącz zupełnie) na ten 802.11a/n/ac bez ax. Po kliknięciu ok powinno się samo zmienić, możesz też wyłączyć i włączyć kartę dla pewności. Przy okazji obserwuj jak i czy zmienia się prędkość w stanie połączenia (tam gdzie się zmienia ustawienia karty co pisałem), może trochę zjechać ale
  • Odpowiedz
Ok zrobiłem tak:

1) Wyłączyłem całkowicie 2,4GHz (bez różnicy)
2) Zszedłem poziom niżej z 5GHz z wyłączonym 2,4 (bez różnicy)
3) Wyłączyłem ten multi channel i dalej to samo
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans:Tak resetowałem kartę i próbowałem schodzić niżej. Chyba to po prostu jest #!$%@? karta wifi. Bo wydaje się że próbowałem już wszystkiego. Najlepsze że tak jak mówię na baterii to już wgle jakiś koszmar tak jakby ustawienia nic nie zmieniały.
  • Odpowiedz
@DevSharingan: jak rwie nawet na 802.11g 2,4GHz (stary standard, powinno używać ułamek tej mocy co przy 802.11ax) to chyba rzeczywiście ten model karty w tym lapku jest jakiś trefny. Nie żeby to była nowość jakaś u Lenovo, kumpela na starszym Legionie musi schodzić z prędkością żeby było jako-tako stabilnie, no ale tutaj jak piszesz to nic nie daje. Fajnie że WIFI6, niefajnie że nie chodzi xD. A jak zepniesz np
  • Odpowiedz
@DevSharingan: ale jak masz w miarę dobry zasięg to powinny być w miarę powtarzalne a nie że z 50 nagle się zrobi 250. Kumpel normalnie grał po sieci puszczając sobie neta z komórki. No chyba że i tak LTE chodzi w Twojej lokalizacji jak kupa, no to wtedy rzeczywiście może skakać.
  • Odpowiedz
@Atticcus: Wiesz co zamówiłem sobie kartę Intel ax200. Będę ją miał jutro/czwartek i sobie to zwyczajnie wymienię. Bo tak jak pisałem wyżej wziąłęm taki gówno adapterek za 30 zł na usb i jest zdecydowanie lepiej i mógłym na tym zostać ale wiadomo latanie z takim pałąkiem nie jest spoko + nie ma tam 5ghz.

Pewnie coś takiego by już siadło https://allegro.pl/oferta/karta-sieciowa-usb-wifi-5ghz-do-laptop-u9-adapter-10421061011?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZmYyNzA0NWYtNWM0Ni00M2NlLTlkM2QtMGEwMDFlM2ZhMzFjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=f19a9e5b-6403-4195-97d7-7c2a0a5453a0

ale wolę sobie wmontowac coś ogarniętego
  • Odpowiedz