Wpis z mikrobloga

Info z powrotu do Polski.
Na granicy Cro-Slo sprawdzane tylko paszporty zwykłe, przejeżdżałem jakimś małym przejściem wiec nie podam dokładnej nazwy. Na pozostałych granicach totalny brak kontroli.
Austria i Słowenia - cena diesel POZA AUSTOSTRADĄ to okolice 1,30 euro / litr. Cena diesel w Chorwacji poza autostradą okolice Zadar 10,29 kun / litr.
Ogółem przez cała trasę do Chorwacji i z Chorwacji do PL nikt nam nie sprawdzał czy mamy covid paszport lub testy, w sumie przy szczęściu można jechać bez tego. Jedynym miejscem w którym ktoś chciał od nas jakieś kwity dotyczące covid to obsługa w Ikea Wiedeń - bez tego np: nie możesz zjeść klopsików.
#chorwacja
  • 13
  • Odpowiedz
@dzieju41: tak, najlepiej zalać się pod pełny bark w PL a później tankować w Aus lub Sło, nie pamiętam ceny w Czechach wiec może tam jest cos taniej, niestety ale ceny w Cro poszybowały w górę i nie chodzi mi tylko o paliwa. Ja robiłem przez 13 dni zakupy w takim dużym markecie Tommy, niestety ale większość spożywki w Cro to obecnie 30-40% drożej niż w Polsce. Albo inaczej, czy
  • Odpowiedz
@dzieju41: ale jeszcze jak jechałem do Cro to w Austrii tankowałem diesel w cenie +/- jak polska (1,18 euro), zarabiaj jak Austriak i tankuj po eruraska z groszem, oj to tak się nie spina.

zawsze mi się z drożyzną kojarzyła.

Ja byłem tam po raz 5? i Cro była ciut droższa od polski w spożywcę o około +/-20% ale jeśli chodzi już np o knajpy to polskie knajpy są #!$%@?
  • Odpowiedz
@dzieju41: Ja nie lubię all inclusive, czuje sie jak na smyczy. Nie lubię jak ktoś mi mówi co mam jeść i kiedy mam jeść. Myślałem aby jechać do Bułgarii ale tam jest b. mało prywatnych kwater w okolicach morza, głownie molochy hotelowe a ja jego nie lubię.
  • Odpowiedz
@natallliii: 10.89 ~ 11 HRK / litr [95-tka], na Słowacji zaś ~ 1,40 euro. BiH ~ 5,26zł, Słowenia przy autostradzie ~1,18 euro. TL;DR jechać z Polski na polskiej z Granicy i potem tankowanie na Słowenii tuż przed CRO. Węgry ~ 419 HUF / litr najtaniej więc z tych wszystkich najdroższa.
  • Odpowiedz