Wpis z mikrobloga

@TenTypZez: To pierwsze. Jeszcze kilka lat temu terlikowski byl troche katotalibem. A teraz jest duzo bardziej wywazony swiatopogladowo, ale nadal bardzo merytoryczny w kwestiach wiedzy o KK. W koncu da sie go posluchac.
  • Odpowiedz
@Neubert: Terlikowski to wciąż fundamentalista religijny, jednak trochę bardziej miękki niż kilka lat temu. Natomiast polską patoprawica skręciła tak bardzo, że nawet partie chadeckie i ludowe są nazywane lewakami xD
  • Odpowiedz
Ten uczuć kiedy 5 lat temu Terlik był szurem i katolem o nieakceptowalnych poglądach, a dziś wydaje się być głosem rozsądku na tle tej bandy.

@Kozajsza: to samo stało się z Gertychem na przestrzeni 15 lat - "bestia z natury endecka" stała się głosem rozumu.
Fakt faktem, że tyczy sie to wszystkich opcji - przy wyczynach Czarnka czy Suskiego to taka Begerowa czy cham Niesiołowski także wyglądają jak mężowie stanu i
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Terlik sam przyznał w którymś wywiadzie, że jego poglądy, interpretacja wielu rzeczy ewoluowały. Jak sam stwierdził, duża w tym zasługa jego dzieci.
  • Odpowiedz
@Neubert: kazdy o Terliku, a tu jest jeszcze jedna kwestia na ktora nikt nie zwrocil uwagi - Czarnek, zreszta jak PIS caly, uzywaja religii jak socjalu, by przyciagnac tlumy

To co mowi i robi Czarnek nie ma nic wspolnego z przekazem religii z ktora sie identyfikuje, co pieknie mu wypunktowal Czarnek, zreszta cala PISowska jawna niechec do LGBT tez jest tak nie bardzo z przekazem chrzescijanstwa. I nie ma znaczenia ile
  • Odpowiedz
@Kozajsza: @TenTypZez: Obstawiam jeszcze inny mechanizm. Przez długie lata p. Terlikowski był jednym z nielicznych konserwatywnych katolickich publicystów dopuszczanych do mainstreamu, czerpiąc z tego tytułu rozmaite profity. Nie mam tu nawet na myśli profitów finansowych, tylko np. atencję. Cokolwiek p. Terlikowski powiedział lub napisał, było słuchane nie tylko wśród zwolenników, ale także po drugiej stronie, bo np. Wyborcza czy Polityka lub TVN go cytowały. I oto nagle przyszedł (czy wrócił)
  • Odpowiedz
@Neubert: Wykopki odkrywają, że prawdziwi, ideowi katolicy i konserwatyści uznają PiS i hierarchów KK za szkodzący ich sprawie. Nieźle.

Niedługo może zrozumiecie, że po odwróceniu się od PiS nie idą oni w stronę "totalnej opozycji".
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@karol-t: chyba cię coś boli xD
Przecież właśnie Terlikowski jest tutaj najbardziej szczery. Dalej wierzy w to co wierzy i nie podoba mu się co wyprawiają i wyglądaju o kościele i Bogu pisowsko-katolickie szury.

Przecież gdyby nie był szczery to by mógł bić brawo że PiS rządzi i mieć z tego tyle profitów ile mu się będzie podobało....
  • Odpowiedz
@Bounty: takim fajnym katolikiem pro-kompromisowym w polskiej polityce jest już Hołownia. Terlikowski się zdecydowanie opanował i nie poszedł w pisowski radykalizm, mimo że prawdopodobnie by na tym zyskał i $$$ i pozycję (zwłaszcza teraz, jak wielu redakcjom brakuje redaktorów naczelnych), najwidoczniej ma kręgosłup i jaja żeby kontrować głupi radykalizm pisu. Coś się podziało pozytywnego w tym człowieku, moim zdaniem.
@slapdash: kwestia nieuznania przez Czarnka protestantów jako Chrześcijan przypomina mi stary
  • Odpowiedz
Przecież właśnie Terlikowski jest tutaj najbardziej szczery.

@IcyHot: Ale ja również uważam, że jest szczery. I że faktycznie mu się PIS ani większość hierarchów nie podoba. Całkowicie się zgadzam z Twoją opinią. Jednak ja pisałem o czymś zupełnie innym: o pewnym skomplikowanym mechanizmie psychologicznym, który dotyczy niemal wszystkich, a szczególnie ciekawie objawia się u ludzi wykształconych i oczytanych, jak p. Tomasz.
  • Odpowiedz
@slapdash: że protestanci to chrześcijanie, chciałeś napisać? :) no możliwe że po prostu jest ignorantem i papuguje okołoradiomaryjne poglądy kolegi Skrzydłowskiego bez sprawdzania informacji, nie wykluczam takiej opcji bo jest to człowiek wybitnie rozczarowujący intelektualnie.
  • Odpowiedz
że protestanci to chrześcijanie, chciałeś napisać

@would_an_idiot_do_that: ło #!$%@?, udzieliła mi się głupota tego kmiota. Oczywiście, chciałem napisać, że wg niego protestanci to nie chrześcijanie.
Usuwam własną brednię, ale dla przyzwoitości wrzucam kopię w spoiler.

• Odpowiedz
Innymi slowy, mam wrazenie ze PIS pieknie wyczul jak duzo w Polsce jest homo sovietusow i idealnie odpowiada na ich potrzeby. "Tu masz chleb, tu smalec, my spoko, tego masz nienawidzic, gejow #!$%@?, niemcy zli, rosja zli, wszystko zli, my Chrystusem Narodow". A tepy narod niestety to chwyta zamiast prostowac tych prostakow.

@DryfWiatrowZachodnich: To tylko pokazuje jak głęboka jest wiara u większości katolików w Polsce. Odbębnić sakramenty, chodzić na msze itp.
  • Odpowiedz