Damn, literowka.. puppet-lint: https://github.com/rodjek/puppet-lint - sprawdza Twoje manifesty pod katem zgodnosci z wytycznymi jak powinny one wygladac..
Nie wiem czy by mi sie chcialo klikac w GUI, zdecydowanie wole z konsoli.. Do tego musi to umozliwiac prace nad definicjami paru osobm naraz + obsluzyc jakies 7-8k hostow obecnie (wirtualki + fizyczne).. Z perspektywa w ciagu paru lat parudziesieciu tys - tak na zapas..
@krzyzakp: ale Ansible nie opiera się na GUI, tylko na skryptach, ten screenshot na ich stronie głównej, to od jakiegoś toola. Przykładowy skrypt (YAML):
@paffnucy: Moze i konserwatyzm, ale bardziej do mnie przemawia skłædnia puppet'a.. Wiem, wiem, kwestia nauczenia sie tej z Ansible ;) Rzuce okiem w poniedziałek w pracy, bo teraz weekend w koncu :D Choc do przyszłego piatku mam dyzur...
rewrite modules/****/manifests/init.pp (91%)
Czyli czyscimy konfigi puppet'a by przeszły przez Linet bez bledow i ostrzezen...
#programujzwykopem
Nie wiem czy by mi sie chcialo klikac w GUI, zdecydowanie wole z konsoli.. Do tego musi to umozliwiac prace nad definicjami paru osobm naraz + obsluzyc jakies 7-8k hostow obecnie (wirtualki + fizyczne).. Z perspektywa w ciagu paru lat parudziesieciu tys - tak na zapas..
---
- hosts: all
sudo: yes
tasks:
- name: update packages
apt: update_cache=yes cache_valid_time=3600
- name: gen locale
command: locale-gen en_US
- name: update locale
command: update-locale LANG=en_US
- name: install packages
apt: pkg=$item