Wołam @PWRXerXes #mrowki #formikarium Czy coś z tego będzie? Złapałem na szybko pod domem bo widzę że zaczęły się loty. W ciemne pudełko i nie ruszać przez miesiąc? Najpierw zje skrzydła i zgromadzony zapas energii, czy dorzucić krople miodu na start?
@m_silvus: Odławiamy tylko królowe które odrzuciły już skrzydełka, ta jeszcze ma więc albo jeszcze nie odrzuciła albo jest niezapłodnione o nie będzie z niej pożytku.
@m_silvus: daj jej czasu trochę. Sam zlapalem Tetramorium sp. ze skrzydlami, mając na dzieje że jest po kopulacji tylko nie zdazyla ich odlamac. Nastpnego dnia odlamala jedno i złożyła kilka jajek:) Także poczekaj do kilku dni:) dłużej raczej nie ma sensu. Swoja drogą wyglada na Formica:)
@m_silvus: i tak jak koledzy pisza - potrzebna woda. Najlepiej First Step/ pierwszy krok. A jak nie masz probowki mozesz wykorzystać strzykawke 10ml zgrzewajac jej lejek/ dziubek
@m_silvus: zapewnij jej dostęp do wody (komora z wodą zatkaną watą na dnie probówki jak na foto) i włóż do ciemnego, cichego miejsca na 24h. Jeśli po tym czasie odrzuci skrzydła, to będziesz mógł pochwalić się startująca kolonią. Możesz też wypuścić ją i poszukać takiej, która już nie ma skrzydeł. :) Jeśli chodzi o dokarmianie, to ja moje zawsze dokarmiałam na start odrobiną miodu i białka, żeby zboostować przyrost jajeczek.
@kloner11: @trollasek: @PWRXerXes: Dziękuję za porady, oczywiście jest woda z drugiej strony ;) jak za 24h nic się nie zmieni to odzyska wolność i będę szukał kolejnej królowej
@m_silvus: nawet dłużej mozesz potrzymac dla pewnosci:) Jesli ta probowka ma 8cm to mam pomysl na tania i prosta arene na poczatek:) pudelko na salatke albo sos 200 ml rowniez z pp
@m_silvus: te probowki z pp sa dosc miekkie i da się zrobic igla otwor. Mowie o tym dlatego że jak się skończy woda to probowke nalezy wymienic na nową, a jak masz krolowa z jajkami to jest problem je przełożyć. Przez taki otwór zrobiony igla mozna uzupelnic wode strzykawka z igla a potem zakleic klejem na goraco. Te pudełka maja chyba okolo 9 cm dlugie dno wiec ta probowka bedzie
@m_silvus: w sumie to chyba lasius niger a nie formica bo teraz się roja. Zlap ile Ci pasuje bo tyle ich bedzie ze bez problemu znajdziesz. Potem można wybrac te ktore maja najwiecej jaj/ robotnic
Czy coś z tego będzie? Złapałem na szybko pod domem bo widzę że zaczęły się loty. W ciemne pudełko i nie ruszać przez miesiąc? Najpierw zje skrzydła i zgromadzony zapas energii, czy dorzucić krople miodu na start?
Komentarz usunięty przez autora
i łapiemy królowe tylko bez skrzydeł, co oczywiście nie znaczy, że ta jest niezaplemniona
Także poczekaj do kilku dni:) dłużej raczej nie ma sensu.
Swoja drogą wyglada na Formica:)
Jeśli chodzi o dokarmianie, to ja moje zawsze dokarmiałam na start odrobiną miodu i białka, żeby zboostować przyrost jajeczek.
Dziękuję za porady, oczywiście jest woda z drugiej strony ;) jak za 24h nic się nie zmieni to odzyska wolność i będę szukał kolejnej królowej
Jesli ta probowka ma 8cm to mam pomysl na tania i prosta arene na poczatek:) pudelko na salatke albo sos 200 ml rowniez z pp
Te pudełka maja chyba okolo 9 cm dlugie dno wiec ta probowka bedzie