Wpis z mikrobloga

witam mam pytanie to ekspertów, jak rowerzysta powienien sie zachować w danej sytuacji, tak aby nie zlamac zadnego przepisu, jest mnostwo takich sciezek, gdzie po prostu sie nie da na nie wjechac nie lamiac zadnego przepisu, wiec zapraszam do dyskusji, miejsce
https://www.google.pl/maps/@52.190128,20.9580358,3a,75y,164.8h,69.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1smoxcMyqUgyg0CKG7ZOAQYg!2e0!7i16384!8i8192

czarny to rowerzysta jak jedzie
#rower #kierowcy
źródło: comment_1625680850cvZ3vS1AGnc39Fd9aQdUU9.jpg
  • 13
@u8t3io3p: Ja widzę na google maps drogę pieszo-rowerową tylko na Krakowskiej. Wg mnie nie ma żadnej sensownej możliwości, żeby z Hynka w nią skręcić, chyba, że czekając na wszystkich możliwych światłach dla pieszych. Nie mieszkam w warszawie ale ja bym po prostu jechał ulicą, tym bardziej, że wg mnie droga pieszo-rowerowa to nie jest coś dla rowerzysty nieprzydatnego, chyba, że jest to w takim miejscu, że piesi tam nie chodzą.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@u8t3io3p: ja tam zwykłej DDR szukałem :D

Jako że ustaliliśmy, że coś tam jest i jestem rowerzystą, to powiem Ci jakbym ja to zrobił. Otóż wyjechałbym na chodnik przez przejście dla pieszych gdzie mi najwygodniej i stał się pieszym do momentu aż nie znajdę się na CPR ¯\_(ツ)_/¯
@u8t3io3p:
Każdy człowiek kto porusza się rowerem chociaż od czasu do czasu, choćby po przysłowiowe bułki wie, że szkoda nerwów na wjeżdżanie na ścieżkę rowerową jeśli się dokładnie nie wie, że nią się da dojechać tam gdzie chcemy.

A kwiatków jeszcze gorszych zobaczysz w dużym mieście jeszcze więcej.
@u8t3io3p: Najlepszy jest chodnik obok mojej babci, w ciągu 2-3 lat:
1. rozebrali chodnik zmienili na czerwony polbruk, żeby była ścieżka rowerowa
2. ale jak to tak, żeby piesi nie mieli gdzie przejść – rozebrali czerwony polbruk i położyli płytki chodnikowe
3. Znów rozebrali chodnik, zrobili ścieżkę asfaltową
4. Rozebrali ścieżkę asfaltową położyli płyty chodnikowe
xD Mogłem coś pokręcić ale mniej więcej tak to wyglądało.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@u8t3io3p:
Jedziesz normalnie jezdnią. Od strony Hynka nie da się wjechać na ten CPR wzdłuż Alei Krakowskiej.
Ewentualnie zsiadasz przy kebabie, przeprowadzasz po przejściu na drugą stronę jezdni i jedziesz dalej tym CPR, ale jak nie będziesz skręcał w KOR, to lepiej jechać jezdnią.
@u8t3io3p: Popieram w całej rozciągłości to, co napisał @pcela. Jedziesz na Raszyn - wybierasz jezdnię.
Jeśli wybierasz się w stronę KOR - możesz wybrać przejście dla pieszych i dalej CPR, ale nie musisz. Nie złamiesz prawa, jeśli wskoczysz na ulicę.