Aktywne Wpisy

Wrrronika +1158
MIREK TY GNOJU, 3 OSOBY POD PACZKOMATEM STAŁY RAZEM ZE MNĄ XDDD
#wykopaka
Wstyd mi na osiedlu robisz, sąsiada spotkałam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
To zemsta za innego Mireczka, który musiał się przyznać do posiadania konta na Wykopie?
#wykopaka
Wstyd mi na osiedlu robisz, sąsiada spotkałam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
To zemsta za innego Mireczka, który musiał się przyznać do posiadania konta na Wykopie?
źródło: 1000008544
Pobierz
gymw8nhnzd +53
Mikołaju… napisałem ze chodzę na siłownię i rozumiem że stąd skyry (niby jest zimno na dworze, ale trochę ryzykowne wysyłać nabiał…), kreatyna i białko ale no wybacz otwarta paczka bo “kupiłem niedawno, paczka tylko otwarta na spróbowanie, ale mi smak nie podszedł i nie ma co marnować” to dla mnie żadne wytłumaczenie… napisałem też że lubię dobre w----y a tym to co najwyżej rury mogę przeczyścić… przysmaki dla kota spoko, może powinienem
źródło: IMG_6103
Pobierz

mam kolejny problem dotyczący programowania w delphi, od razu zaznaczę że jeśli chodzi o programowanie to jestem likiem i tak wiem nie programuje się w delphi. Niestety nie mam w tej chwili jak podesłać kodu, ale może opiszę swój problem. Mam program którym liczy mi charakterystyki i osiągi samolotu (do programu wprowadzam odpowiednie dane geometryczne). Program dla tych danych liczy bez zarzutu wszytko co potrzebuję. Problem pojawia się jak postanowiłem dopisać procedurę która optymalizowałby moje zmienne decyzyjne (czyli wybrała takie dane geometryczne, aby samolot był optymalne względem jakiegoś przeze mnie wybranego kryterium i spełniał ograniczenia). Zmienne te są losowane funkcją random i odpowiednio przemnażane, aby otrzymać wartość pomiędzy min i max wartości jaką podaję ja na początku programu (random losuje tylko w zakresie [0,1]). W momencie uruchomienia procedury przy którejś iteracji program się wysypuję wyrzucając błąd "invalid floating point operation". Czy taki błąd może być tym spowodowany, że wartości min i max zmiennych nie mają narzuconego przez ze mnie typu tzn są przypisawane w ten sposób np. Edit1.Text:='0'; ? bo w gołym programie (bez optymalizacji) miałem każda zmienna przypisaną do edita i każda z tych zmiennych miała określony typ. W moim przypadku wszystkie zmienne są typu real (zaszalałem, pewnie niepotrzebnie, najwyżej potem to zmienie) no i oczywiście do pętli mam zmienne integer.
Niestety nie mam w tej chwili jak podesłać kodu, ale może opiszę swój problem. Mam program którym liczy mi charakterystyki i osiągi samolotu (do programu wprowadzam odpowiednie dane geometryczne).
Program dla tych danych liczy bez zarzutu wszytko co potrzebuję. Problem pojawia się jak postanowiłem dopisać procedurę
@mucha100a: Brzmi tak jakbyś gdzieś w działaniach dzielił cokolwiek przez wartość otrzymaną losowo, a ta wartość akurat była równa zero. Lub nan. Lub inf.
@mucha100a: Mi to wygląda na przekroczenie zakresu liczby.
int (czy inny typ) random ( void ){ retutn 9; };
I tak zmieniasz swojego randoma aż wyrzuci Ci ten sam błąd.
Albo otwórz plik tekstowy i zapisuj wartości zmienianej zmiennej dla określonej iteracji czy cały zestaw danych - za każdym razem otwórz plik i po zapisaniu zamknij - będzie to działało wolno ale zobaczysz w zasadzie ostatni poprawny zestaw danych - coś pewnie będzie
Jak pozwolę, żeby zmienne były losowane zdarza się, że program wysypuje się w tym miejscu.
Ale co ciekawe jak próbuje mu podstawić pi/2 to działa, jak przypiszę mu 0 to wyrzuca dividing by zero, a nie