Wpis z mikrobloga

Raczej nie, bo na ten moment wychodzi że wymagania systemu nie są jasne i są do tego sztucznie ograniczane, Panel Sterowania nadal jest i pozostałości z Win 3.1 też, więc no raczej nic się nie zmieni poza tym że będzie przyjemniej w końcu patrzeć na UI bo będzie trochę bardziej spójne na pierwszy rzut oka
@misieg8: wiem ze tania gownoburza, ale wypowiem się merytorycznie. Niestety aktualnie M1 to zawstydza Intela na każdym kroku. Tak długo jak Microsoft nie będzie umiał into ARM tak będzie mogl oglądać jedynie malejące słupki i tracić rynek.
@g0dl1ke: Nie ma co oczekiwać by MS przeniósł się całkowicie na ARM, bo jak wiemy Windows jest lubiany przez to że właśnie ma dosyć mocną kompatybilność wsteczną, więc nie zabije x86 i nie przerzuci się na ARM, bo starci na kompatybilności wstecznej za co zostałby zjechany bardziej niż za Vistę czy uśmiercenie XPeka
@misieg8: hmm jeżeli windows nie zmieni całkowicie swojego podejścia do systemu to nie ma szans. Zawsze byłem hejterem apple, dopóki nie kupiłem i zobaczyłem co to dopracowany system. Niestety w windowsie jest mega dużo wkurzających rzeczy i do pracy w IT jako osoba która cokolwiek ma robić a nie tylko klikać w kąkuter windows to przeszkoda. Ale muszę przyznać, że WSL w windzie to całkiem udane narzędzie.
A co do szybkości
@g0dl1ke: Nie ma co oczekiwać by MS przeniósł się całkowicie na ARM, bo jak wiemy Windows jest lubiany przez to że właśnie ma dosyć mocną kompatybilność wsteczną

@dev1ance: dokładnie, dlatego jedyne co zobaczy to spadająca popularność, bo mając wybór kompatybilność wsteczna vs czas pracy na baterii i moc obliczeniowa ludzie po pewnym czasie wybiorą to drugie, szczególnie jak większość producentów przepisze soft/powstaną alternatywy
@g0dl1ke: No chyba że jednak Intel/AMD poczynią ogromne postępy w architekturze x86_64 na tyle duże by mogły konkurować z procesorami Apple pod względem energetycznym, zresztą raczej o udziały Windowsa nie ma co się martwić bo spora część użytkowników Windowsa to gracze, a z tym raczej trudno by Apple konkurowało.
@civi88: Na większości maców z Intelem, Windows działa szybciej i ma często lepiej napisane sterowniki. Wydajność w grach też jest lepsza.

@dev1ance: Apple za to ssie w komputerach stacjonarnych i jeszcze nic nie pokazało w tym aspekcie.
@kidi1: Przede wszystkim otwartym systemem z masą sterowników. Jest w czym wybierać. MacOS nawet dobrze TV przez HDMI nie obsługuje.

Surface Studio 2, Surface Hub 2.
@rybak17: Porównujesz Microsoft, który nie produkuje komputerów stacjonarnych z Apple, który je produkuje i mówisz, że Apple ssie w komputerach stacjonarnych a Microsoft nie. No brawo. I ja mam poczytać.
Surface Studio 2, Surface Hub 2.

@kidi1: odsyłam do Wikipedii i strony producenta

Apple ssie w komputerach stacjonarnych a Microsoft nie

Niczego takiego nie napisałem, to Ty na siłę porównujesz te firmy, które więcej współpracują niż rywalizują XD
Surface Studio

@dev1ance: No przecież napisałem, że tablety z podstawką, które ze stacjonarnym komputerem maja mało wspólnego.
Gdyby ktoś porównał Della albo IBM (Lenovo) to bym zrozumiał, ale Microsoft i komputery stacjonarne? Śmieszne.