Wpis z mikrobloga

Czołem Mirki!
Od lat amatorsko interesuję się fotografią i chciałbym wejść w końcu na trochę wyższy level. Po przeczytaniu setek recenzji, wybór padł na ten zestaw, ten aparat z tym obiektywem. Co sądzicie?

FujiFilm X-T30 + ob. 18-55 mm f/2.8-4.0 OIS

https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrowy-fujifilm-x-t30-i-ob-18-55-mm-f-28-40-ois-srebrny-p.html

#fotografia #pytanie
sortris - Czołem Mirki!
Od lat amatorsko interesuję się fotografią i chciałbym wejść ...

źródło: comment_1624608873TghYCudjazaDMZGgzVG8gc.jpg

Pobierz
  • 34
@sortris: Taki obiektyw jako kitowy i na początek styknie. Jest ciemny, ale podbijesz ISO i będzie dobrze. Jednak jak chcesz mieć ładne rozmycie tła, to będziesz musiał szukać czegoś jaśniejszego na takich ogniskowych (18-55) najlepiej w okolicach F1.8 więcej (F1.4, F1.2).
@DurzyHarakter30: Manualne obiektywy z manualnych czasów, to może się nadają do krajobrazów, natury czy architektury. O sporcie można zapomnieć. Portrety to tak sobie, bo trzeba modela unieruchomić żeby ustawić ostrość, a przy dużym F milimetry robią różnicę. Dużo kadrów w ruchu ucieka, bo nie zdążysz złapać ostrości. Jakość... często ma wartość tylko artystyczną. Ja nie polecam, mam ten rozdział za sobą i już tam nie wracam.
@MrProperr: A gdzie wspominam o zoomie ze światłem 1.4? Przecież sam powiedziałem, że taki zestaw na początek jest ok, ale jak chcesz coś więcej, to trzeba szukać jaśniejszych szkieł.
@MrProperr: zrobiłem jak pisałeś, zamówiony :) dziś odbieram! Chętnie usłyszę porady także do tego jaki drugi obiektyw dobrać do zdjęć portretowych oraz co jest must-have z akcesoriów przy zakupie takiego aparatu. Najlepiej z tego sklepu, bo będę tam dzisiaj: https://www.cyfrowe.pl
@sortris: Zestaw fajny. Jak chcesz coś do zdjęć portretowych to poszukaj czegoś w rodzaju 35 mm f/1.8 - na tym sensorze to będzie robiło za nieco ponad 50 mm. Jednocześnie będzie dość małe, poręczne i wystarczająco ciasne żeby fotografować też odrobinę szersze (nieportretowe) kadry w pomieszczeniach. Inną fajną rzeczą, która potrafi znacząco wpłynąć na jakość zdjęć jest lampa błyskowa - naprawdę warto ją mieć.
@sortris: Kitowy ja na Twoim miejscu bym zachował. Przyda Ci się jako obiektyw uniwersalny do użytku głównie na dworze gdzie jest dużo światła. W pomieszczeniach stałka 35 mm f/1.8 będzie robiła robotę bo będzie zbierać więcej światła. Jeśli chciałbyś kupić lampę to pozwoli Ci ona fotografować w pomieszczeniach i tym kitowym obiektywem. Na podstawie moich doświadczeń to nawet nie wiem czy nie lepiej zamiast stałki kupić lampę - będzie to po
@sortris: filtr polaryzacyjny i szary.@do tego zestaw do czyszenia optyki mile widziany. Dodatkowa bateria też się przyda. Może rzadko będzie Ci potrzebna ale zdecydowanie lepiej mieć niż nie mieć - szczególnie na jaksi wyjazdach jak chcesz csly dziej focic. W Fuji nie ma 35 1.8 jest slbo F2 w, dwóch wersjach jeśli dobrze pamiętam tańsza, wersja i droższa. Ja używam 1.4 i nie narzekam. Co jeszcze hmm - może miękki spust?