Wpis z mikrobloga

Witam na wstępie wszystkich. Chciałem z podzespołów z szafy złożyć komputer rodzicom do przeglądania #internet
Nie jestem zbytnio into #informatyka, ale czy mając takowe podzespoły udałoby mi się poprawnie złożyć jednostkę tak by wszystko ze sobą współgrało/pasowało?
HyperX DDR4 8 GB 2133MHz CL14
Procesor Intel Core I5-6500
Napęd optyczny PIONEER DVR-S21WBK SAT
Płyta główna MSI H110M PRO-D
SilentiumPC Zasilacz Elementum E2 550W
Obudowa SilentiumPC Armis AR1 ATX
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Pozdrawiam:)
#komputery
#pcmasterrace
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zakv1: Witam serdecznie.
Jeśli masz już te podzespoły to spoko, będzie działać - oczywiście nie wymieniono nośnika pamięci a ten jest niezbędny do postawienia systemu i programów na nim.

Procesor jest wyposażony w zintegrowaną kartę graficzną i bez problemu poda obraz jeśli ten nie będzie zbyt wymagający (znaczy gierki czy coś)

Do filmów, ytuba, googla, netflixa czy coś
  • Odpowiedz
@zakv1: po co im napęd dvd ?
Grafiką się nie sugeruj - wbudowana w procesor HD Graphics 530 do przeglądania internetu zupełnie wystarczy, a nawet w GTA SA na niej zagrasz ;)
Byleby dodać SSD a nie jakiś kartofel HDD
  • Odpowiedz
@maniek50005: RAM w dual channel. Jedyne co to SSD brakuje (HDD jest na stanie zawsze jakiś).
@hrumque Nie mam pojęcia, sami chcieli. Filmy, zdjęcia z wakacji, różnych wydarzeń dlatego domyślam się, że napęd optyczny jest potrzebny.
Dzięki wam za odpowiedź i życzę miłej sobotki!:)
  • Odpowiedz
@sz3ix: Tak grafika będzie potem (ze względu na teraz panujące ceny wolę jeszcze poczekać tym bardziej, że na grafikę nie ma takiego parcia teraz a przeglądarka i bez tego będzie działała).
  • Odpowiedz
@zakv1: Wyciągaj te podzespoły z szaby i składaj, a nie ....

Oczywiście, że złożysz.

Jutro wrzucasz tu zdjęcie złożonego sprzętu.
  • Odpowiedz