Wpis z mikrobloga

Stoicyzm na dziś - 9 czerwca - Szybko rozwiązuj problemy

„Nie istnieją wady, przed którymi nie ma obrony. Na początku wszystkie są umiarkowane i łatwo im zaradzić. Później jednak problemy narastają. Jeśli pozwolisz im się rozwinąć, nie będziesz mógł ich powstrzymać. Każda emocja początkowo jest słaba. Później napędza samą siebie i rośnie w siłę. Łatwiej ją wtedy spowolnić niż wyprzeć”.— Seneka, Listy moralne do Lucyliusza, 106.2b – 3a

Rzeki — przypomina nam w epigramie Publiliusz Syrus —najłatwiej przekracza się u ich źródeł”. To samo ma na myśli Seneka. Wzburzone wody i zabójcze prądy złych nawyków,braku dyscypliny, chaosu i zaburzeń biorą początek z delikatnej strużki. W innym miejscu mogą stać się spokojnym jeziorem lub stawem, a nawet tryskającym podziemnym źródłem.Co wolisz — prawie utonąć w trakcie niebezpiecznej przeprawy za kilka tygodni, czy przekroczyć rzekę teraz, dopóki wciąż jest to łatwe? Wybór należy do Ciebie.

#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm

Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
  • 17
  • Odpowiedz
@lukaszmarynczak: To jest w punkt. Ostatnio zwlekałem z pójściem do lekarza, dzisiaj ciało mnie zmusiło.
Zauważyłem że agresywne podejście do załatwiania spraw ostatnio mi służy. Jak ja to mówię do samego siebie "Nie #!$%@? się z tym tyle, załatw to z buta" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz