Wpis z mikrobloga

@rybeczka: mam zasilacz AC-DC który ma wyjście opisane 19V 3.42A. Chcę urządzenie zaopatrzyć w baterię, zgrzać kilka ogniw i wlutować pakiet li-ion zamiast zasilacza.
Gniazdo zasilacza nadal będzie używane, z tym że do ładowania pakietu ogniw.
Szukałem na ali step up, ale nie ma takich żeby ustawić natężenie na identyczne.
@rybeczka: jak myślisz, czy w takim zasilaczu 3.42A to tylko fanaberia producenta i równie dobrze mogło być 3.5A, czy jest to istotne dla zasilanego urządzenia?
Ten zasilacz podaje 19V 3.42A cały czas, czy podaje 19V i urządzenie ustala ile A potrzebuje? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a po co ci te 19v równo? Zbadaj zmierz - 99% laptopów ma zasilacz 19v, a działa bez probemu od jakichś 12-14v w górę, i 24 pasuje.

@hrumque:
myślę że chce równo 19V bo na tyle jest zaprojektowane urządzenie
chcesz powiedzieć, że bez zastanowienia i odrobiny strachu zasilisz lapka z 24V na sztywno, który jest przewidziany na zasilanie z 19V?

mordo, chcesz to rób- ale innych takich powalonych pomysłów nie podsuwaj
@PanKracy582: cóż, piszę co wiem, zwłaszcza że laptopowe "oryginalne" zasilacze z opisem 19v nieraz przy zmierzeniu okazują się mieć 18v albo 22v i też wszystko działa. Tam i tak jest przetwornica stepdown na wejściu, kondensatory na minimum 25v itd
a po co ci te 19v równo? Zbadaj zmierz - 99% laptopów ma zasilacz 19v, a działa bez probemu od jakichś 12-14v w górę, i 24 pasuje.

@hrumque: jak to zmierzyć?

potrzeba bms do ładowania i rozładowania zasilacz zwykły do tego się nei nadaje

@FFFFUUUU: a nie mogę użyć tego zasilacza 19V do ładowania pakietu ogniw przez bms?
jak to zmierzyć?

Podłączyć pod zasilacz laboratoryjny regulowany, i obserwować zachowanie przy zmianach napięcia (i jak zmienia się pobór prądu. Jeśli wraz ze spadkiem napięcia pobór rośnie - to na wejściu jest elegancka przetwornica, która się po prostu dopasowuje do zastanego zasilania).

a nie mogę użyć tego zasilacza 19V do ładowania pakietu ogniw przez bms?

@I-____-I: nie bardzo. Tzn nie "w ciemno". Bo typowy BMS nie ma wbudowanego "źródła prądowego do
bez zastanowienia i odrobiny strachu zasilisz lapka z 24V na sztywno,

@PanKracy582: a kto mówi, że "bez zastanowienia"? Bez zastanowienia i pomiarów - to ze strachem.
Z wcześniejszym sprawdzeniem danego laptopa/modelu (co ma na wejściu) - bez odrobiny strachu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@I-____-I: ok chcesz ładować 4S Aku z 19v
Aku trochę rozładowane i ma powiedzmy 13v. A zasilacz daje 19v. Co się stanie z nadmiarowymi 6v, gdzie się podzieją, na czym chcesz je stracić w ciepło, przy prądzie maksymalnym jaki ten zasilacz umie z siebie dać, nim stwierdzi że zwarcie/przeciazenie i się wyłączy?

Albo inaczej. Co ograniczy lub ustali prąd, jakim Aku będzie ładowane? Przecież zasilacz laptopowe nie ma trybu stabilizacji prądu,