Wpis z mikrobloga

@oczami_kuca:

Tak w gwoli ścisłości. Nie od całości a od nadmiaru. Tj, jak "czeci" próg będzie wynosić np 500k (rocznie) to 75% płacisz tylko od tego co przekroczy ten próg. I o ile ten hajs szedł by na to na co podadki iść powinny to jeszcze nie ma dramatu, ale dobrze wiemy że nieszły by tam gdzie trzeba więc HaaaaaaaaaaaaaaTffffffuuuuuuu na taki pomysł.
  • Odpowiedz
@RandomowyMetal

Tak w gwoli ścisłości. Nie od całości a od nadmiaru. Tj, jak "czeci" próg będzie wynosić np 500k (rocznie) to 75%

Wiem jak działają progi podatkowe. ¯_(ツ)_/¯

I o ile ten hajs szedł by na to na co podadki iść powinny to jeszcze nie ma dramatu,

Wydaje mi się, że taki podatek byłby niesprawiedliwy, bo osoby bogatsze już na podatkach liniowych płacą więcej, a korzystają zazwyczaj mniej z usług publicznych (takich
  • Odpowiedz
@oczami_kuca:

Wiem jak działają progi podatkowe.

Cieszem siem. Jednakowoż sporo ludzi tutaj tego nie ogarnia więc z rozpędu mi się napisało ¯\_(ツ)_/¯

Wydaje mi się, że taki podatek byłby niesprawiedliwy, bo osoby bogatsze już na podatkach liniowych płacą więcej, a korzystają zazwyczaj mniej z usług publicznych (takich jak szkoły czy lekarze) od osób biedniejszych.

Też prawda. Acz z drugiej strony, na podatkach bidaków i midclass wszystkiego co trzeba nie zbudujesz.
  • Odpowiedz