Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirki, chciałbym się przebranżowić z sieciowca na programistę... Pytanie czy warto - obecnie ok 4.5 roku działam w sieciach, do programisty 15k trochę mi brakuje (sieciowiec6k ( ͡° ͜ʖ ͡°)) dostałem ofertę kursu opłaconego przez pracodawcę na full stacka z gwarancją roboty. Natomiast ciągle mam rozkmine czy na pewno warto zostawić te prawie 5 lat doświadczenia w sieciach i zaczynać zabawę od nowa z zapewne niskimi stawkami jako junior.

#sieci #programista15k #programowanie #zmianapracy #pracbaza #kiciochpyta

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #60a3f6701e7e7f000be5ffcf
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Przekaż darowiznę
  • 18
  • Odpowiedz
- obecnie ok 4.5 roku działam w sieciach

sieciowiec6k ( ͡° ͜ʖ ͡°))

@AnonimoweMirkoWyznania: w większym mieście bez problemu byś miał powyżej 15k brutto, jak jesteś w większym mieście to zmień pracodawcę, jak w małym mieście to programowanie Cię nie uratuje przed gównianymi zarobkami.

Jak jednak chcesz iść w programowanie to głupio porzucać swoją obecną wiedzę szczególnie że SDNy są fancy i taki python + bash
  • Odpowiedz
WalecznyKat: jak znam zycie to stawki junior z 5 lat doswiadczenia w sieciach ma wieksze.
Druga sprawa ze doswiadczenie sie przeciez kumuluje, potem jako fullstack trafiasz na projekty gdzie ogarniasz tiptop programowanie siecowe...
Chyba ze tylko Ci sie wydaje ze cokolwiek wiesz o sieicach

Zaakceptował: LeVentLeCri
  • Odpowiedz
z jakimi technologiami pracujecie na codzień

@jarecki123: SDNy, chmury, automatyzacja (python, bash), i trochę klasycznej sieci. Jak dopiero chcesz wejść w świat sieci to najpierw podstawy R&S (CCNA a najlepiej poziom CCNP by zrozumieć jak to działa) i potem ucz się SDNów, chmur, automatyzacji bo prędzej czy później i tak się na to natkniesz..
  • Odpowiedz
@d1sconn3cted: Dzięki, o to właśnie mi chodziło. Jakie zastosowania ma automatyzacja w Twojej pracy? Z jakimi chmurami masz do czynienia i jak najlepiej wejść w tą tematykę? Czy znajomość Linuxów i usług działających na nich też będzie konieczna?
  • Odpowiedz
@d1sconn3cted: Widzę, że obie wymienione chmury mają ścieżki certyfikacji i spokojnie można zacząć naukę od poziomu associate/fundamentals.

Czy ogólnie jesteś zadowolony z tej ścieżki zawodowej po paru latach pracy?
Widzisz może dla siebie jeszcze jakieś inne kierunki rozwoju?
Czy musisz pełnić jakieś dyżury nocne/weekendowe albo w święta?
  • Odpowiedz