Wpis z mikrobloga

Ten nowy ład to tylko reklama, pic na wodę, aby podpompować sondaże. Mało co z tego wejdzie w życie. Nie ma w Polsce tylu bogatych, którzy to sfinansują. Tako rzekłem. Młodych to nie przekona, bo nienawidzą PiSu z innych powodów, a starych PiS pozabijał, efekt poznej diagnostyki w służbie zdrowia będzie się ciągnął przez następne lata. Ostatnio zacząłem patrzeć na sondaże pod względem demografii, grup wiekowych i zmiany pokoleniowej. Dalej obstawiam, że w 2023 PiS będzie miał ok. 25%
#polityka #4konserwy #neuropa #bekazlewactwa
  • 6
@grim_fandango: Oj wątpię w te 25%, 44% się im nie powtórzy, ale takie 32-35% jest bardzo możliwe, wątpię by spadło o te dodatkowe 7-10%. Elektoratu trochę zmarło przez ostatni rok, ale chyba nie na tyle by to miało duży efekt. Chociaż gdyby wybory prezydenckie były tego lata to wynik II tury byłby zupełnie inny.
@galicjanin: Też myślę, że to realny scenariusz, zakładając, że przy d’Hondta metodzie, PSL-owi uda się przekroczyć 5%, to przy większym rozdrobnieniu PiS będzie mieć 208-212 mandatów. Konfa i Lewica po 30-40, więc będzie wsparcie po obu flankach. Jak PSL nie wejdzie to PiS może mieć 215-220 mandatów, więc będą mieli jeszcze łatwiej.