Wpis z mikrobloga

Stoję przed wyborem zakupu telewizora. Sprawdza się to, że im więcej czytasz tym mniej wiesz :/ Jestem na takim etapie, że wydaje mi się, że każdy TV to jakiś niedopracowany bubel. Kupiłem tak zachwalanego Sony Xh9096 w 55 calach i spakowałem go tego samego dnia z powrotem bo przyciemnienia w rogach telewizora były nie do zniesienia. Teraz stanęło na LG OLED 55CX. Telewizor do netflix, sportu, w przyszłości do konsoli. Czasami jakiś serial w telewizji dla dziewczyny. Moje pytanie brzmi: czy to wypalanie matrycy OLED to rzeczywiście taka plaga? Mam się spodziewać że po dwóch latach będę z wściekłości rzucał nim po pokoju? Mam wrażenie że to jakaś gownoburza od Januszu którym wszystko przeszkadza i coś poniżej 10k nie ma racji bytu.. Nie mówię że problem nie istnieje ale czy jest on tak nagminny przy takim użytkowaniu jak pisałem?

#tv #telewizory #zakupy #netflix #ps5 #xbox
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xmain78: Wypalenie w OLED-ach przytrafia się przy starych modelach (nowe mają już sporo zabezpieczeń od tego), no chyba że oglądasz przez cały dzień kanały informacyjne z paskami to tez bym się wahał. Sam mam od pół roku 65CX i nie mam żadnych problemów (tv jest przez 6-8h dziennie odpalany). Głownie wykorzystywany do XSX, PS5 i Netflix
  • Odpowiedz
@xmain78: Miałem 3 lata OLEDA, dużo grałem a więc statyczne elementy nie były mi obce..
Zero wypaleń :) Teraz kupiłem model 65GX a więc jest to już trochę większy wydatek, staram się robić przerwy i nie grać długo w jedną grę, telewizor mam 8 miesięcy i zero wypaleń. Myślę, ze trochę zdrowego rozsądku i będzie okej. Obraz wynagradza wszystko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@xmain78 używam oleda od półtora roku. Nie widzę różnic. Niemniej jednak trzeba mieć świadomość, że to nie jest telewizor do oglądania 18h na dobę jednego kanału.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Fox7er ale to też chyba kwestia ustawień? Słyszałem że na fabrycznych jest taki kłopot czasami plus oliwkowa skóra na postaciach ale do wyeliminowania
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@fiman na razie wojna jest z dziewczyna że będzie za duży ale raczej nie ma tu miejsca na kompromisy :D w mniejszych nie ma w czym wybierać :/
  • Odpowiedz
@xmain78: Nie będzie za duży, a po tygodniu za mały. Jeśli nie katujesz jednego kanału 15h to nic się nie wypali. Bardzo dobry wybór ten LG, będziesz zadowolony.
  • Odpowiedz
@xmain78: Reguluje się to poprzez jasność chyba, ale u mnie na elementach stałych (jakieś panele w aplikacjach, czarny ekran przy ładowaniu gry itp.). Ja olałem temat. Przy normalnym użytkowaniu to nie przeszkadza, ale w tamtych wyjątkach jest widoczne.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Ant7 też tak myślę. Kanałów informacyjnych nie oglądam w ogóle, moja czasami dzień dobry TVN.. Ale słyszałem że tam te paski są przezroczyste w przeciwieństwie np do tvn 24 i nie ma to takiego wpływu
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Fox7er wydaje mi się że przy tym TV jest to do przeżycia :) nie chciałbym widzieć tego co w LED gdzie różne przebarwienia czy problemy z podświetlaniem dla mnie są niedopuszczalne
  • Odpowiedz
@xmain78: uważaj na to, nowy ficzer paneli OLEDowych który pojawił się gdzieś w zeszłym roku.
https://www.pepper.pl/comments/permalink/7025064

Najlepiej jak kupisz TV pograć sobie w Podróż, ta gra bezlitośnie obnaża wszelkie problemy z DSE.

Oprócz tego te najnowsze panele miewają dziwne problemy z przebarwieniami, ale może na CXie cię to jeszcze
MisPluszowyZWadaWymowy - @xmain78: uważaj na to, nowy ficzer paneli OLEDowych który p...

źródło: comment_1620400411gMi4yXTPx4sHBuf261w5Wi.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz