Wpis z mikrobloga

@jozkos: Możesz zobaczyć w kupionych co to było? Jeżeli podasz co miałeś to będę wiedział mniej więcej co dla ciebie jest kwaśne bo może np 100% Brazylia ciemna albo jakaś mieszanka albo jeszcze coś innego. Najmniej kwaśne będą ciemno wypalone kawy, głównie Brazylie, Kolumbie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sokol1990: kupię. Bardzo dziękuję. Dlaczego kawa wydaje się być kwaśna? Z czego to wynika. Ten kwaśny posmak czuję tylko w espresso, w espresso lungo już nie. Myślałem że ekspres się psuje.
  • Odpowiedz
@jozkos: Możliwości jest bardzo wiele, woda to podstawa, dalej stopień zmielenia i czas ekstrakcji. Zbyt drobno i zbyt grubo zmielona kawa może powodować podobny efekt. Za drobno zrobią się „tunele” i woda nierówno zaparzy kawę, za grubo woda będzie miała zbyt krótki kontakt dla właściwego zaparzenia. Zbyt niska temperatura i/lub ciśnienie. Najłatwiej to chyba wypić kawę w kawiarni kupić ziarna albo dostać/poprosić o odsypanie nawet o zmielenie i wykonać u siebie
  • Odpowiedz