Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#ksiegowosc #b2b

Jeżeli chcę kupić teraz laptopa na fakturę i wrzucić go w koszty, a za np. pół roku będę go chciał sprzedać to co?

Nie muszę go wypisywać ze środków trwałych, bo nim nie był (chyba do 10k jest limit).

Mogę go po prostu prywatnie sprzedać i nikt się tym przy kontroli nie będzie interesował?

Czy może muszę sprzedając go wystawić komuś fakturę, zapłacić podatek i VAT?

Coś słyszałem, że po 6 miesiącach od zakupu sprzęt już nie jest traktowany jako nowy. Może wtedy da się go sprzedać bez żadnych formalności?

• 2
  • Odpowiedz
@mk321: tak trzeba zapłacić podatki od kwoty sprzedaży, używany sprzęt ma po prostu mniejszą cenę i od tej mniejszej płacisz podatki, chyba że sprzedałeś za większą kwotę niż kupiłeś wtedy masz zysk i płacisz odpowiednio więcej, jak konkretnie to Twój księgowy musi ogarnąć, bo też ciężko powiedzieć jak rozliczasz firmę czy jesteś vatowiec metoda kasowa itd. piszesz po prostu do księgowego z jakiego powodu wycofujesz z firmy i jak chcesz
  • Odpowiedz
@mk321: Nie martw sie Mirek, podatkom i tak nie uciekniesz :D
W skrócie nawet jak kupisz na firmę i wrzucisz w koszty a potem bedziesz chciał sie wycwanic i przed sprzedażą wycofać laptopa z firmy to i tak jeśli go sprzedasz przed upływem 6 lat to płacisz podatek z działalności. Jeśli chodzi o VAT to jest jeszcze bardziej bezlitośnie :D jeśli przy nabyciu odliczyłeś VAT to masz dwie opcje: 1.
  • Odpowiedz