Aktywne Wpisy
Kacaniec +17
Dejcie mi jakiegoś plusa albo słówko na otuchę, bo od godziny siedzę przed stroną internetową i od umówienia się na wizytę do psychologa celem zdiagnozowania mnie dzieli mnie jedno kliknięcie, a ja mam blokadę w głowie. xD
Nie wiem czemu jestem takim durniem, że coś, co wy robicie w sekundę, ja nie potrafię tego załatwić od ręki, tylko zwlekam miesiącami.
Nie wiem czemu jestem takim durniem, że coś, co wy robicie w sekundę, ja nie potrafię tego załatwić od ręki, tylko zwlekam miesiącami.
Wiele osób zastanawia się czy roboty zastąpią człowieka, a jeśli tak to dlaczego jeszcze tego nie zrobiły. Odpowiedź na to pytanie jest dość krótka, ale trzeba uwzględnić podstawowe cechy robota. Manipulatory przemysłowe są świetne pod względem powtarzalności ruchów, dokładności, szybkości, wszelako określonej wydajności. Niestety, nie są praktycznie w ogóle elastyczne pod względem pracy. Chodzi głównie o to, iż każda zmiana wymaga procesu przeprogramowania danego robota, aby był w stanie wykonać nowe zadanie. Przy produkcji krótkoseryjnej czy na zamówienie, wykorzystanie robota jest bezcelowe. Oczywiście, możemy znacznie zwiększyć szybkość wykonania danych produktów, ale jaki przyniesie to skutek, kiedy przeprogramowanie manipulatora zajmuje sporo czasu i pieniędzy, a my mamy do wykonania tylko parę detali. Dlatego właśnie w Polsce wskaźnik robotyzacji jest niski. Większość przedsiębiorstw produkuje produkty w krótkich seriach.
@ZiumZium: xD