Aktywne Wpisy
nowszyja +79
Istnieje naród bardziej pozbawiony poczucia estetyki niż Polacy? Umiłowanie do kiczu wysysane jest w tym kraju z mlekiem matki. Po boazerii, pseudo kamieniu na ścianie, teraz Polacy mają nowy kiczowaty trend: płytki drewnopodobne xD
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
źródło: stylskandynawski
Pobierz
klaudia-hadalala +165
🇺🇸 AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) 💸
Elo Mirasy! Wróciłem właśnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co się tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaś kosmiczna anomalia. Nie mam pojęcia, jak oni tam normalnie funkcjonują.
Już nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choć i to jest chore, skoro płacę za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciągam filiżankę, a tam stoi
Elo Mirasy! Wróciłem właśnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co się tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaś kosmiczna anomalia. Nie mam pojęcia, jak oni tam normalnie funkcjonują.
Już nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choć i to jest chore, skoro płacę za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciągam filiżankę, a tam stoi
źródło: IMG_4676
Pobierz

Tytuł: Dwunaste: nie myśl, że uciekniesz
Autor: Filip Springer
Gatunek: reportaż
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Jante to fikcyjne miasto w Danii z powieści Aksela Sandermosego, które rządzi się zestawem własnych spraw. Nie będę ich tu wszystkich przytaczać, ale sprowadzają się do tego, by nie wychylać się i nie myśleć, że jest się lepszym od innych, czy w jakikolwiek wyjątkowym. Książka jest kultowym dziełem w Danii (ale też innych krajach nordyckich), a wielu uważa że prawa Jante doskonale opisują zasady działania Duńskiego społeczeństwa.
Książka stała się pretekstem dla autora do opowiedzenia o Danii, Duńczykach. Podąża on śladami Sandermosego, miejsc w których się wychował, żył, którymi się inspirował, ale też tych które jego twórczością zostały zainspirowane.
Bardzo fajnie się czyta. Solidny kawałek reportażu.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter
źródło: comment_1619173897SVZbx2fYAWAo7gPP4ll6HX.jpg
PobierzMi się całkiem podobało to zbaczanie w bok od głównego wątku, szukanie śladów Jante, wracanie do życia Sandermosego. Autor wybrał sobie taki koncept reportażu, ja kupuje ten styl, ale rozumiem, że nie każdemu może to pasować.