Wpis z mikrobloga

@J__C_2_RPK: Wciskasz E potem S lub I (Inset).
Ile taki render trwał? Czy zgarnięte z eevee: view/render image, wg ustawień rozdzielczości, wtedy robi przepróbkowanie na większe w 1s+ w kilka K.
  • Odpowiedz
@einz: No ale wtedy nie byłoby w 10k xd
Lubię wysokie rozdzielczości. Z resztą, testowałem jak się Blender zachowuje z naprawdę dużymi obrazkami.

Z resztą, mi to nie robiło, bo renderowało się jak spałem xD
  • Odpowiedz
@J__C_2_RPK: Renderujesz w 10k mapy które wyglądają jakby miały 1k, wyciągając z nich wszystkie artefakty kompresji przy powiększeniu. Skupiasz się na technikaliach rendererów które są noob friendly, eksperymentujesz by uzyskać 10% bardziej wydajny denoising przy czasie renderingu rzędu prawie 4 godzin, podczas gdy tworzysz obrazek, którego główną wartością jest światło/kompozycja, przy czym zakładam że poziom szumu pewnie sięgał 2-4% przy czym po przeskalowaniu nie wpływałby prawie w ogóle na jakość obrazka
  • Odpowiedz
@einz: Ale scena nie miała być renderowana domyślnie w 10k xD
Chciałem zobaczyć stabilność blendera, i jak sobie radzi denoiser przy takich rozdzielczościach.
Albedo i normal mapa nie renderuje się długo, więc zmniejszając ilość próbek znacząco, wciąż możesz więcej detalu uzyskać z denoisera. Zamiast robić 2000 próbek w FHD możesz dać 200 w 10k, a jakość obrazka i tak będzie znacznie, znacznie wyższa. Bo denoiser ma informacje co, gdzie i jak.
  • Odpowiedz