Wpis z mikrobloga

W jaki sposób mogę wybrać jaki będe mieć "modem" od orange? do światłowodu

Te strony internetowe to totalny rak.

#orange
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NewBlueSky: Nie ma możliwości wyboru. Model routera jest zależny od wybranej przepustowości łącza. Dla 300 Mb/s to FB 3.0 a dla opcji 600 Mb/s i 1 Gbit/s to FB 6.
  • Odpowiedz
@NH35: no to jak np dostane FB 6 to jakie mam możliwości (po kablu, czyli na portach). Co mogę w configu zmienić, da się wklepać jakiś bandwidth, cokolwiek zmienic? Założyć nową sieć i przypisać jej adresy?
  • Odpowiedz
@NewBlueSky: Jakie masz miec mozliwosci? Przeciez sa takie same, te modemy roznia sie wygladem i predkoscia po wifi, moze tym jak sa polozone (pion/poziom), konfiguracja jest pewnie taka sama. Mozesz tez wymeczyc ONT, wtedy podepniesz wlasny router ktory obsluguje vlany i pppoe, wygooglaj sobie.
  • Odpowiedz
@JestemZielonka: Czyli powielasz plotki z internetu. To nagle Inea czy T-Mobile tez nie oferuja pelnej predkosci poniewaz jest ONT gdy na sieci Inea Orange lub T-Mobile sprzedaja usluge? Albo gdy Orange dla firm wrzuca ONT a za nim jest Zyxel? Sprobuj najpierw cos potwierdzic zanim bedziesz wypisywal takie bzdety bez argumentacji czy przykladu.
  • Odpowiedz
@JestemZielonka: Ale o czym ty mowisz, konkretny, jakies informacje? Podales reklamowy wpis slabego portalu to jeszcze na temat nowego Funboxa a nie ONT, o co ci chodzi? Ze przy ONT bedzie nizsza wydajnosc po wifi? Jesli tak to nic dziwnego, ONT nie obsluguje w ogole wifi, trzeba wstawic wlasny router...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@krzywy_kanister: Wiem czym jest ONT. Ciężko mi powiedzieć jak działa ten konkretny bo go nie posiadam. Podaję tylko informację która przeczytałem w internecie - mianowicie, że zewnętrzny ONT (dawany przez Orange), nie działa tak szybko jak ONT wbudowany w ich routery. Nie mam jak tego potwierdzić / obalić ponieważ nie posiadam w.w urządzenia. To tyle.
  • Odpowiedz
@JestemZielonka: Powielasz bzdury, bez zrozumienia tematu i rzetelnych zrodel. Funbox 3.0 czy 6.0 rozni sie tym, ze ma wbudowany ONT, nie ma tam zadnej magii ani wiekszej predkosci a znajac zycie "specjalisci" z tabletowo w swojej reklamie na portalu sprawdzamy co najwyzej speedtestem a nie iperfem wydajnosc.
  • Odpowiedz
ONT ma na wyjściu normalny interfejs ethernetowy, który synchronizuje się na takiej prędkości z jaką jest w stanie ustawić się interfejs routera operatora i na bank nie ma to żadnego wpływu na prędkość działania sieci wifi. Jeśli router/ont/ lub kabel jest zwalony na jakiejś żyle to po prostu zsynchronizuje się na niższej prędkości, albo w ogóle się nie zestawi. Jeśli jest na pełnej prędkości to z taką powinna iść transmisja po elektryku.
  • Odpowiedz