Wpis z mikrobloga

Jako nowy użytkownicy c.o mam pytanie. Mam piec na gaz do tego sterownik na korytarzu oraz w kaloryferach pokrętka. Sterownik może pracować w trybie albo dzień/noc i on reguluje temperaturę albo regulacja na kaloryferze/noc od sterownika. Gdy to mam ustawione ustawianie na kaloryferach/noc to piec cały czas chodzi wiec trochę bez sensu, uwaga teraz pytanie

Gdy mam ustawiony w sterowniku tryb dzień/noc czy mogę w jednym pokoju skręcić kaloryfer czy muszą być wszystkie otwarte na max?. Nigdzie nie pisza w instrukcji tylko zeby wybrac albo ustawianie na kaloryferach albo za pomocac sterownika

#kiciochpyta #centralneogrzewanie
  • 7
@franaa: No tak tylko ze w instrukcji sterownika pisze ze Albo pokrętła albo sterownik nic nie pisze o tym ze mogę sterownik i dodatkowo pokrętła:

"Przy ogrzewaniu elektrycznym lub ogrzewaniu wody z

użyciem zaworów termostatycznych, temperatura

Komfort może być utrzymana poprzez ustawienie

termostatu każdego grzejnika.

W takim przypadku tylko temperatury dla trybów

Oszczędzanie i Zabezpieczenie przed zamarzaniem są

ustawiane przez TYBOX."
@Solitary_Man: Instrukcja tłumaczona translatorem z mongolskiego? Ja robię tak:

-Piec mam ustawiony (19,5') od 7 rano do 23. Na noc się wyłącza.

-W ciągu dnia operuję pokrętłami przy kaloryferach, żeby nie grzało się tam gdzie nie jest konieczne (np. w gościnnym), albo ustawiam po prostu pokrętło na 1-2.

-Jak wietrzę to zakręcam kaloryfery całkiem, bo po co mam ciepło wypuszczać przez okno.
@Solitary_Man: No dokładnie tak jak mówisz. Sterownik kontroluje temperaturę ogólnie w całym domu (nie należy go wieszać/kłaść przy oknie/na przeciągu), a za pomocą pokręteł możesz regulować temperaturę, bądź całkiem wyłączać z obiegu poszczególne grzejniki.