Wpis z mikrobloga

@pisuardessa: No niestety nasze mamy nie miały pojęcia o pizzy. Na jedna pizzę powinno iść ok 0,2g drożdży świeżych a suchych 4 razy mniej. Wiec z jednej kostki drożdży da się zrobić ok 200-400 pizz. Tylko wtedy bez wałka a filmik miałby ok 2 minuty od kulki do wypieku gotowej pizzy
  • Odpowiedz
@pisuardessa: Ale samo spróbuje nie wystarczy. Jak zrobisz tak jak on tylko bez drożdży to tez nic nie wyjdzie.
Potrzebujesz dobrej mąki, dużo czasu, odpowiednia technikę wyrabiania i formowania ciasta, wiedzę żeby nie popełnić błędów, kamień do piekarnika by się przydał.
  • Odpowiedz
@pisuardessa: Nalewam zimnej wody, wsypuje drożdże ok 1g, mieszam, dodaje łyżkę oliwy lub nie, dosypuje maki mieszam łyżka, wsypuje 30g soli, mieszam i dosypuje maki resztę i wyrabiam rękami aż przestanie się kleić. Zakrywam czymś na noc. Rano formuje kulki i wstawiam do lodówki na 4 lub 24 godziny. Potem wyciągam, rzucam na mąkę i rozciągam placek( bez wałka) potem otwieram pomidory w puszce i dosypuje tam soli i bazylii i
  • Odpowiedz