Mam takie pytanie. Czy środowisko protestantów jest w Polsce moralnie lepsze od katolickiego? Mam na myśli podejście do pedofilii, wyciągania pieniędzy i ogólnie pojętej moralności "dobrego człowieka". Czy może po prostu nie jest o tym głośno? Zastanawiam się czy to ogólnie problem katolicyzmu czy gdzieś wyżej. Mamy tu jakichś protestantów?
@pawelpablito ciekawe czy są takie badania, ilu procentowo jest np pedofili wśród różnych zawodów - mogły być może ciekawe wnioski powstać z takiego porównania
@PositiveRate: @prezes_internetu: Co do pedofili. Philipp Jenkins, znany historyk z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii (USA), dokonał głębokich badań przykładów pedofilii i seksualnych nadużyć pośród duchowieństwa, co doprowadziło go do szalenie intrygujących informacji i wniosków, czego owocem stała się książka „Pedophiles and Priests, Anatomy of a Crisis” (Oxford University Press, 1996). Jak się okazuje, podczas gdy około 1,2 do 1,7 procenta księży katolickich zostało uznanych winnymi przestępstw pedofilskich (lub seksualnego
@I_N_K_W_I_Z_Y_T_O_R ciekawe, o takie wpisy walczyłem ( ͡º͜ʖ͡º) to teraz jeszcze jakiś mirek wstawi kontent z badaniami wśród np mechaników samochodowych, dzięki cumplu
@PositiveRate: Powiem tak. Z mojego prywatnego doświadczenia, protestanci są jeszcze gorsi od katolików. Przykładowo, jedna rodzina protestantów, którą znałem, była rodziną tylko na papierze. Syn głodował, bo mimo pracy, trudno było mu wiązać koniec z końcem, ale tatuś, profesorek, w ogóle nie pomagał mu. Gość zwierzył mi się, że od niedzieli głodował, a jak rozmawialiśmy, był już czwartek. Podejście protestantów do zwierząt jest okropne.. To rzecz, a nie istota o
#pytanie #religia #kosciol #katolicyzm #protestantyzm
Komentarz usunięty przez autora
Philipp Jenkins, znany historyk z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii (USA), dokonał głębokich badań przykładów pedofilii i seksualnych nadużyć pośród duchowieństwa, co doprowadziło go do szalenie intrygujących informacji i wniosków, czego owocem stała się książka „Pedophiles and Priests, Anatomy of a Crisis” (Oxford University Press, 1996). Jak się okazuje, podczas gdy około 1,2 do 1,7 procenta księży katolickich zostało uznanych winnymi przestępstw pedofilskich (lub seksualnego