Wpis z mikrobloga

@cyberpunkbtc: nic nie dodrukowano, ten bug był opisany, gdyby go wykorzystano byłoby o tym wiadomo co prawda nie dałoby się powiedzieć ile dodrukowano, ale można było by stwierdzić że został użyty ponieważ wiadomo było jak powstał

In Monero we've discovered and patched a critical bug that affects all CryptoNote-based cryptocurrencies, and allows for the creation of an unlimited number of coins in a way that is undetectable to an observer unless
@taksanski_widelec: A teraz mi pokaż jak mozna sprawdzić czy był wykorzystany ten bug i czy ktoś to zweryfikował. Przy okazji śmieszny jest fragment:

Once we were certain that the network had updated, we notified all active and affected CryptoNote coins, including CryptoNote themselves, Bytecoin, Forknote, Boolberry, DashCoin, and DigitalNote.

To spoko. #!$%@?ą zmiany w krypto na które nikt nie zwraca uwagi, co one robią a później cała sieć grzecznie robi upgrade
cyberpunkbtc - @taksanski_widelec: A teraz mi pokaż jak mozna sprawdzić czy był wykor...

źródło: comment_16130954251u4lvFZPOly9qd1hUNtfUH.jpg

Pobierz
@taksanski_widelec: W Monero, podaż nie jest weryfikowalna. Jedyną anonimową krypto w której można zweryfikować podaż jest MimbleWimble. Nigdy nie ma pewności ile istnieje monero, nie można tego sprawdzić.
No, ale to nie przeszkadza przecież nikomu. Jak w ETH odkąd powstało nikomu to nie przeszkadzało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.wykop.pl/wpis/51302859/afera-supplygate-nagle-sie-okazalo-ze-etherowcy-pr/

Już pomijam gigantyczne tx CT i dodatkowo każda x12 :D
Gdyby Monero zajęło miejsce BTC i by obrabiało
@taksanski_widelec: Ale tak poza tym to lubię monero, naprawdę... No ale ma sporo istotnych wad, których nie można pominąć. Nie wspominam już o braku choćby ułamka funkcjonalności BTC.

Ja liczę na extension blockcs z MW na litecoinie. Widzisz, są powody dlaczego bitcoinowcy interesują się MW i je chcą wdrożyć a nie rozwiązania z monero (które w większości też bitcoinowcy wymyślili) ani od innych krypto.
Tylko MW nie ma tych wad których
@cyberpunkbtc: @blacktyg3r: sam to odkryłem zanim pojawił się ten art ( ͡° ͜ʖ ͡°), kto mnie czytał to wie

https://medium.com/dragonfly-research/breaking-mimblewimble-privacy-model-84bcd67bfe52

śledzę akurat forum grin regularnie i nie mają na to dobrego rozwiązania, beam coś tam wykombinował ale nie wiem co, nie wnikałem, to jest #!$%@? trudny problem, bo każde rozwiązanie ma minusy

https://forum.grin.mw/t/mimblewimble-whitepaper-v2/8224/6
@cyberpunkbtc publicznych nodów ma około 2k, za torem wiadomo liczba nie znana, no ja nie jestem w stanie sprawdzić i zweryfikować ale tęgie głowy na pewno są, od tego są deweloperzy i Monero Research Lab, da się zweryfikować że wszystko jest okej dzięki kryptografii, zakładamy że użyte protokoły i dowody matematyczne są poprawne, w tym bugu był problem z doborem parametrów do funkcji kryptograficznej a nie z samą funkcja kryptograficzną takie jest
@dean_corso: Oh ciągle o tym, wszyscy mnie zapewniali ze to co tam gadał zostało juz obalone, sam tylko przeczytałem z dwa artykuły, które punktowały nieścisłości w jego przełomowym materiale.

To jest dalej nierozwiązane i faktycznie groźne?
@blacktyg3r: rozwiązania które są proponowane są dla mnie mało eleganckie bo polegają na wrzucaniu transakcji do pooli agregujących na długi okres, to nie ma nic wspólnego z kryptografią, to zwykła obfusfukacja, słabe to jak zamazanie mazakiem ceny na metce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dean_corso: Ja #!$%@?ę co ty podrzucasz Atari. Naprawdę podrzucasz ten wpis z medium? :DDD
Nie wierzę. Przecież ten wpis to była po prostu jedna wielka patologia i grzana z niego. Typek opisał jek to nieby "złamał" mimble wimble. No fany chwytliwy tytuł i wszyscy w podnieceniu go podawali dalej, tyle że idiotyczny. Typek opisał to co wszyscy wiedzą że tak działa puki co MW. Przypomina mi to artykuły z jakiegoś Times
@cyberpunkbtc przypominam że deweloperzy bitcoina zrobili identyczną akcje w 2018 roku gdy developer bcasha odkrył buga dzięki któremu można było dodrukować sobie monety, też wtedy wprowadzili po cichu patcha i czekali aż większość nodów się zaktualizuje zanim to ogłoszą
@dean_corso: Co ty pieprzysz? Jak ssię przejęli. Podrzucasz coś co nie odnosi się do tego pseudo ataku. No #!$%@? dziwne że ciągle rozwijają Beam w przeciwieństwie do Grina?
Mają rynek atomic swapów z BTC. Można robić już własne assety na Beamie, różne tokeny. Można nawet wykonywać tx LN. A ten grin stoi w miejscu i kwiczy. Jaka żenada jest tam jak czytam nieraz ich forum. Jak zazdroszczą Beamowi wszystkiego, choćby normalnego
@cyberpunkbtc: wszystko można robić tylko że nikt nie potwierdził że to co robią jest bezpieczne bazują na rozwiązaniu zcoin cokolwiek to jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://lelantus.io/

pieniądze Cyber to nie zabawka że się wchodzi na pierwszą lepszą stronę w necie bierze jakieś rozwiązanie i się go używa bo ktoś napisał że jest bezpieczne

kryptografia to zajebiste trudna działka a w krypto zajmują się nią amatorzy w