Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Oczekuję na wyrok łączny który ma niedługo zapaść i nie wiem na jaki wyrok się mam nastawić , do łączenia mam
1 wyrok pozbawienia wolności na 3 miesiące który został już wykonany w całości
6 wyroków ograniczenia wolności na łączny okres 3 lat (z tego 2 wyroki na okres roku zostały już wykonane)

Czy sąd może zamienić wszystko na pozbawienie łączności czy też jedynie dostanę 2 lata ograniczenia wolności?

#poradyprawne #prawo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy sąd może zamienić wszystko na pozbawienie

@Mikiedbp: nie, ponieważ kara pozbawienia wolności została już wykonana, a więc nie podlega łączeniu. Połączeniu podlegają kary niewykonane, a w Twoim wypadku są to same kary ograniczenia wolności.
  • Odpowiedz
  • 0
@IgorK: Czyli nowelizacja z 2020 roku nic dla mnie nie zmienia? Bo przeszukując internet trafiłem na taką informację:

Art.  91a.  [Wydanie wyroku łącznego w przypadku kar częściowo lub całkowicie wykonanych]

Wydaniu wyroku łącznego nie stoi na przeszkodzie, że poszczególne kary wymierzone za należące do ciągu przestępstw lub zbiegające się przestępstwa zostały już w całości albo w części wykonane.
  • Odpowiedz
Wydaniu wyroku łącznego nie stoi na przeszkodzie, że poszczególne kary wymierzone za należące do ciągu przestępstw lub zbiegające się przestępstwa zostały już w całości albo w części wykonane.

@Mikiedbp: czyny popełniłeś przed czy po wejściu w życie tego przepisu? Jeśli przed to bym uznał, że pierwotny tekst ustawy jest dla Ciebie względniejszy (korzystniejszy) i powinien być zastosowany, w związku z czym nie można połączyć wykonanej kary pozbawienia wolności.

P.S. wyrok
  • Odpowiedz
  • 0
@IgorK: przestępstwa popełniłem w lutym i marcu 2018 roku. W każdym razie dziękuję Miras za pomoc w zrozumieniu sytuacji bo trochę się uspokoiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz