Wpis z mikrobloga

Taka mnie naszła rozkmina. Teraz tych kursów o dockerach, architekurach, programowaniu jest jak psów (wiecie, te z cyklu dzis o 20:00 zamykamy i to ostatnia okazja) Kosztują różnie od 500 do 1500 mniej więcej.
Kurde za niecałe 700zł mam roczną licencję na pluralsight'a gdzie materiałów jest jakieś x20 tyle. Wiem, że dużym plusem tych kursów są grupki na fb gdzie można podpytać. Ale podobny mechanizm jest na pluralu (dyskuje pod video). Na moich 10 pytań, 8 razy dostałem wyczerpującą odpowiedź.
#programowanie #przemyslenia
  • 8
@Crisu: targetem tych kursów nie jest pojedynczy programista tylko firmy z budżetami szkoleniowymi. Korpo daje pracownikowi budżet dajmy na to 3k zł rocznie to cyk, wybiera kurs dockera 1,5k i kurs scruma 1,5k. Pracownik zadowolony bo "dostał" kurs, firma zadowolona bo kasa wydana (budżet nie przepadł) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Crisu: Tak to juz jest z ludzmi. Wiekszosci brak tak naprawde motywacji, czesto by chcieli, ale troche sie boja, a troche w sumie sami nie wiedza po co. Mysla, ze zrobienie "tego pierwszego" kroku pomoze im rozwiazac problem stalosci pracy nad soba i wspomnianej motywacji... Duza czesc ludzi autentycznie nie potrafi sie uczyc - sa w stanie jedynie zapamietywac i odtwarzac, nie potrafiac myslec na temat zagadnienia z ktorym sie stykaja
@Crisu: Tak z 15 lat temu chodzilem troche na platne studia w Warszawie (kierunek techniczny), gdzie czesne wynosilo jesli dobrze pamietam 400zl miesiecznie.
Jak sie porowna jakosc edukacji z tym, co mozna dostac za zlotych 60 z kawalkiem za abonament Plurasight, to niezle pokazuje w jakim sredniowieczu funkcjonuje oficjalny system edukacji vs. jak to robia najlepsi.
I nie chodzi mi tu o cene w sama sobie, a jakosc tego, co sie
Piekne czasy dla ludzi, ktorzy chca sie uczyc.

@user-agent-switcher: tak, doładnie jestem tego samego zdania. Poza całym gównem trending z YT masz mnóstwo super kanałów , platform edukacyjnych czy nawet wykładów z takiego Mit. Kończyłem 12 lat temu politechnikę i nawet nie chcę porównywać poziomu laborek do tego co ofertuje plural . Przyznam, że za pierwszym razem trochę bolało wydanie prawie 700zł ale totalnie warto