Wpis z mikrobloga

Witajcie Mirki
Potrzebuje rady przy wyborze nowego roweru jakim będzie gravel.
Od wiosny do jesieni (w dni bez anomalii pogodowych) chcę dojeżdżać do pracy 14km.
Po pracy jazda po mieście, w weekendy szutry.
Z uwagi, że dotychczasowo przemieszczam się starym góralem będzie to spory przeskok.
Planuje kupić rower, który spełni moje oczekiwania, da dużo satysfakcji i nie będę planował nic w nim ulepszać, tym bardziej zmieniać.
Wstępnie wybór padł na ridley kanzo adventure grx 400.
Jak sądzicie, nada się? W tej cenie szukać coś lepszego/innego?
Termin realizacji jest dość abstrakcyjny bo połowa roku, ale dam radę zaczekać.
Jak ten ridley wypada na tle scotta, meridy, cube i innych firm. #rower #gravel #ridley
wardek - Witajcie Mirki
Potrzebuje rady przy wyborze nowego roweru jakim będzie grave...

źródło: comment_1612254219dUsGmRsspBdwgvk7oR2eZg.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
@wardek: Przechodziłem przez ten proces miesiąc temu i ostatecznie kupiłem stacjonalnie Orbea Terra H40 2021 na bardzo podobnym osprzęcie w prawie tej samej cenie jak ten Ridley. Nie udało mi się na żywo zobaczyć ani Scotta ani Gianta ani Cube. Mocno rozważałem Meridę Silex 400 którą też miałem możliwość kupić na miejscu.
Brałem pod uwagę także Rondo Ruut AL1 2x, Canyona Grail 6, Kross Esker 6 oraz Canondale Topstone 2.
Decyzji
  • Odpowiedz
@kuraku 2x11 jest po prostu droższy. 1x11 odrzuciłem, chociaż nie mam wiedzy ani doświadczenia żeby powiedzieć że jest gorszy.
Przesiadam się z MTB niskiej klasy i planuję jeździć raczej turystycznie niż sportowo, więc nie mam wielkich wymagań, ale wybrałem takie a nie inne rozwiązanie bo wydaje mi się że zapewni bezproblemową i komfortową jazdę. Serwisowanie powinno być ok, bo GTX400 to taka Tiagra ze sprzęgłem, więc nie powinno bardzo bić po portfelu.
  • Odpowiedz
@wardek: Jedna rzecz mnie zastanawia, rama w kanzo a jest tak bardzo podobna do rometa aspre, że to nie może być przypadek, właściwie jedyna różnica jaką wyłapałem na zdjęciach to brak wspawanego łącznika w tylnym trójkącie, kto więc projektuje i produkuje ramy rowerów? Czy to nie jest wszystko trzaskane w tej samej fabryce a zmienia się tylko malowanie i jakieś tam drobne detale?
Dect - @wardek: Jedna rzecz mnie zastanawia, rama w kanzo a jest tak bardzo podobna d...

źródło: comment_1612300402fl0GWDXi69FpyDQWg0QO4h.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Dect: rozmawiałem z dystrybutorem i zapewnił mnie, że ridley produkuje ramy w Belgii więc skąd te podobieństwo, nie wiem, mogę przypuszczać jedynie, że ktoś był pierwszy, a drudzy się wzorowali. Może trafi się ktoś bardziej kompetentny i sprostuje, że ramy są robione w Chinach a malowanie belgijskie i producent wybija swój kraj produkcji, tak jak w przypadku rometa. Co byłoby trochę zabawne xD

@pavel_ski: wpłacona zaliczka jakiś czas temu z
  • Odpowiedz
wpłacona zaliczka jakiś czas temu z odbiorem na maj, jak się zaczął palić rynek z dostępnością to zaryzykowałem, także spokojnie ( ͡º ͜ʖ͡º)

@wardek: A no to inna sprawa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zamawiałeś w e-cycling planet czy b4r?
  • Odpowiedz