Wpis z mikrobloga

@xVolR:

tam ludzie byli zadowoleni

Przecież o to właśnie chodzi w przesłaniu tej książki (jest o tym nawet w tytule).

(_ )
  • Odpowiedz
@xVolR: to zależy od Ciebie. Jeśli dla Ciebie nażreć się, zrobić szychtę, poruchać i odpalić jointa to wszystko czego oczekujesz w życiu, to w niczym.
P.S przeczytałeś może tą książkę?
  • Odpowiedz
@mr_D: tak przeczytalem

Co za roznica jak masz ambicje ale nie jestes szczesliwy? Teraz jestem wolntm czlowiekiem a mam depresje, dlaczego uwazasz ze bycie szczesliwym jest gorsze od tego co mamy teraz?
  • Odpowiedz
@xVolR:

Co za roznica jak masz ambicje ale nie jestes szczesliwy? Teraz jestem wolntm czlowiekiem a mam depresje, dlaczego uwazasz ze bycie szczesliwym jest gorsze od tego co mamy teraz?

Calkiem spora, i książka całkiem dobrze to wyjaśnia. Bycie wolnym nie gwarantuje szczęścia, ale daje Ci możliwość do jego realizowania w sposób jaki Ty uważasz za właściwy. Niewola natomiast też nie gwarantuje szczęścia, plus ogranicza Ci możliwości jej realizowania w sposób indywidualny. Ponadto, szczęście a zadowolenie to nie to samo. Do tego depresja to choroba, ambitni ludzie też na nią chorują, podobnie jak na milion innych.
Wolność to wartość przyrodzona każdemu człowiekowi i powinno tak pozostać. No nie wiem od kiedy to niewola stała się modna, ale wydawało mi się że mamy społeczny konsensus że to
  • Odpowiedz
@kotbehemoth nie sprowadzą, bo ich nie będzie stać. Z tego co pamiętam w miastach procentowo przeważają kobiety. Mężczyzn jest więcej w wioskach, a chińskie wioski wiadomo jak bardzo są biedne.
  • Odpowiedz
5. Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innych.

@mr_D: no właśnie, skazywanie nowych istot na ten świat to nie jest Twoja wolność
xVolR - > 5. Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innych.

@mr_D...
  • Odpowiedz
@xVolR: pozostałe punkty zgrabnie zignorowałeś :)

no właśnie, skazywanie nowych istot na ten świat to nie jest Twoja wolność

Fajnie, to jest Twój światopogląd, i w jego ramach możesz pozostać bezdzietny, masz taką możliwość.

Prawo do posiadania potomstwa jest przyrodzonym prawem każdej istoty żyjącej. Co następne? Będziesz ludzi sterylizować? Zakażesz ludziom zjadać mięsa? Będziesz ich trzymać w klatkach by nie deptali trawy? Toż to totalitaryzm. Serio nie widzisz problemu w
  • Odpowiedz
@xVolR: Ta dyskusja jest bezproduktywna. Prowadzisz ze mną rozmowę jakbyś był politykiem w talkshow. Zamiast rozwinąć swoje argumenty i debatować o meritum stosujesz zabiegi erystyczne i uproszczenia. Zachęcam do przeczytania "Erystyki" Schopenhauer, świadomość pewnych wybiegów pomoże Ci prowadzić treściwe rozmowy skupione na treści a nie formie. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz