w pierwszym momencie irytacja i może nawet ból dupy, że to nie my Polacy, Ice Warriors, zdobywamy ostatni klejnot zimowej korony, czyli K2 zimą, ale po głębszym namyśle, bardzo się cieszę, że to przedstawiciele ludu Szerpów są zdobywcami. wiekopomne osiągnięcie i pewien symbol ich przeogromnej pracy na rzecz innych sukcesów w Himalajach. zawsze w tle, zawsze odwalali najczarniejszą i najcięższą robotę, po to żeby zachodnim, bogatym wspinaczom łatwiej było wejść. ich praca na rzecz himalaizmu jest nieoceniona i na pewno niedoceniona. nikomu ten szczyt zimą się nie należał tak jak im.
wielka radość i wielkie gratulacje dla tego dzielnego, niewielkiego ludu Nepalu.
@roman_erotoman: bardzo dobrze że szerpowie zdobyli. Po ostatniej polskiej wyprawie nasze orły narobiły tyle smrodu i zostawiły taki niesmak, że mało kto chciał ich jeszcze w górach oglądać. Praca zespołowa i team spirit wygrały z butą, zadeciem i personalnymi ambicjami
@LocalGuyWhoLifts: mam wrażenie, że Polakom w głowie był bardziej szum medialny, kasa od sponsorów, nowi followersi i polubienia aniżeli ambicje sportowe. dla kontrastu grupa Szerpów się skrzykuje i cyk dokonuje podobno niemożliwego.
btw jest dopiero połowa stycznia!!! a nasi koczowali tam miesiącami i wyczekiwali mitycznego okna pogodowego.
@roman_erotoman: Ja mam trochę ból dupy że za łatwo im to poszło. (oczywiście łatwo w kontekście gor wysokich) W tym roku pogoda pozwoliła wejść, w sumie fajnie, że Nepalczykom. Szkoda, że Magdy nie zabrali ze sobą ;)
w pierwszym momencie irytacja i może nawet ból dupy
@roman_erotoman: a w życiu. Dobrze, że zdobyli. Nasi raczej mieli podejście "nie liczy się cel, a droga". Bo za drogę im płacili. Mimo wszystko życzę, żeby zdobyli jako pierwsi bez tlenu
mam wrażenie, że Polakom w głowie był bardziej szum medialny, kasa od sponsorów, nowi followersi i polubienia
@roman_erotoman: to zawsze na tym polegało. Polecieli, rozłożyli bazę i siedzieli miesiącami. Tu jakiś wywiadzik, tam wódeczka w namiocie i wracamy ( ͡°͜ʖ͡°)
@roman_erotoman i dobrze bo Polakom od razu włacza sie patos i jakieś narodowe przyspiewki. Non stop bym o tym słyszała tak że wychodzili by mi z lodówki. A tak, cisza i spokój ( ͡°͜ʖ͡°)
wielka radość i wielkie gratulacje dla tego dzielnego, niewielkiego ludu Nepalu.
#k2
btw jest dopiero połowa stycznia!!! a nasi koczowali tam miesiącami i wyczekiwali mitycznego okna pogodowego.
Szkoda, że Magdy nie zabrali ze sobą ;)
@roman_erotoman: a w życiu. Dobrze, że zdobyli. Nasi raczej mieli podejście "nie liczy się cel, a droga". Bo za drogę im płacili. Mimo wszystko życzę, żeby zdobyli jako pierwsi bez tlenu
@roman_erotoman: to zawsze na tym polegało. Polecieli, rozłożyli bazę i siedzieli miesiącami. Tu jakiś wywiadzik, tam wódeczka w namiocie i wracamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ciemnienie: Kiedy możemy się spodziewać Twojego wejścia na tlenie Panie turysto?
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora