Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino

Mirki, pytanie o sterowanie paskiem LED.

Mam arduino uno, pasek ledów RGB (4 piny, wspólne +12V, kolory są na masie).
Arduino zasilane z dwóch 18650 (dokładnie to płytka z mostkiem do silniczków odbiera zasilanie) i to samo zasilanie poprowadzone do małej przetwornicy step-up (CN6009) gdzie mam na wyjściu 12V dla paska LED (malutki kawałek, wystarczy prądu).

Chcę sterować RGB przez wyjścia cyfrowe ~3, ~5 oraz ~6 bo są przeznaczone do PWM.
Pytanie brzmi.

Czy to PWM zmieniające wypełnienie ale na poziomie 5V nie spali mi czegoś, jeśli podam bezpośrednio te wyjścia na pasek ledowy?
W teorii przy niskim stanie na wyjściach 3, 5 i 6 będę miał na pasku pełne 12V a przy wysokim stanie 7V i pasek ledwie będzie świecił jeśli w ogóle.

Pytam, bo mam jedną płytkę na stanie, jak spalę to będzie mi przykro :(

zdjęcie dla atencji
yourij - #elektronika #arduino

Mirki, pytanie o sterowanie paskiem LED.

Mam ard...

źródło: comment_1610545512dJRkpnA9ZoEa0XUKqHwL25.jpg

Pobierz
  • 7
@MickM ogólnie to się wkurzyłem bo byłem dziś na mieście kupić parę dupereli w elektronicznym. Jednyne dwa sklepy w okolicy zlikwidowane. Jeden całkiem, drugi zamienili w jakieś muzeum retro komputerów a i tak zamknęli bo wirus. I chu... Nie znoszę z netu zamawiać

poczekam do jutra najwyżej, teraz się zorientowałem że w sumie to bym miał na porcie I/O napięcie wyższe niż samo zasilanie kontrolera
max co ten pasek bierze, zaryzykuję.

@yourij: oprócz prądu płynącego przez LEDy ważne jest też napięcie, gdy LED jest wyłączony. W twoim przypadku będzie to blisko 12V a podłączasz to do pinu w procku zasilanym 5V. Spowoduje to przepływ prądu przez pin I/O do linii zasilającej Vcc procka przez diody zabezpieczające I/O.
Efekty będa 2:
1. ledy się nie wyłączą całkowicie - na czerwonych będzie to najlepiej widać.
2. napięcie Vcc