Aktywne Wpisy

niebieski_kot +81
Czy karteczka "Bardzo proszę o respektowanie ciszy nocnej, przynajmniej w dni robocze" będzie ok jak wrzuce do skrzynki tej durnej cipie co drze #!$%@? od 23

Ryksa 0
pokłóciłam się wczoraj z chłopem i go ładnie przeprosiłam, że go tak zdenerwowałam na wieczór. Do teraz nic nie odpisał, ale trudno. Poczekam aż on napisze, także obejdzie się bez tekstu na dzień dobry. Nienawidzę mężczyzn, są tacy manipulujący

Mirki, pytanie o sterowanie paskiem LED.
Mam arduino uno, pasek ledów RGB (4 piny, wspólne +12V, kolory są na masie).
Arduino zasilane z dwóch 18650 (dokładnie to płytka z mostkiem do silniczków odbiera zasilanie) i to samo zasilanie poprowadzone do małej przetwornicy step-up (CN6009) gdzie mam na wyjściu 12V dla paska LED (malutki kawałek, wystarczy prądu).
Chcę sterować RGB przez wyjścia cyfrowe ~3, ~5 oraz ~6 bo są przeznaczone do PWM.
Pytanie brzmi.
Czy to PWM zmieniające wypełnienie ale na poziomie 5V nie spali mi czegoś, jeśli podam bezpośrednio te wyjścia na pasek ledowy?
W teorii przy niskim stanie na wyjściach 3, 5 i 6 będę miał na pasku pełne 12V a przy wysokim stanie 7V i pasek ledwie będzie świecił jeśli w ogóle.
Pytam, bo mam jedną płytkę na stanie, jak spalę to będzie mi przykro :(
zdjęcie dla atencji
źródło: comment_1610545512dJRkpnA9ZoEa0XUKqHwL25.jpg
Pobierzźródło: comment_1610546260hh5fIPpNDOd2bWbvPihG8z.jpg
Pobierzale już widzę, że tam na wyjściu jest max 30mA...
Nie mam wolnego miejsca na płytce z mosfetami
źródło: comment_1610547396wpRMbPz4MnjdPVw1R4q0hF.jpg
Pobierzpoczekam do jutra najwyżej, teraz się zorientowałem że w sumie to bym miał na porcie I/O napięcie wyższe niż samo zasilanie kontrolera
@yourij: oprócz prądu płynącego przez LEDy ważne jest też napięcie, gdy LED jest wyłączony. W twoim przypadku będzie to blisko 12V a podłączasz to do pinu w procku zasilanym 5V. Spowoduje to przepływ prądu przez pin I/O do linii zasilającej Vcc procka przez diody zabezpieczające I/O.
Efekty będa 2:
1. ledy się nie wyłączą całkowicie - na czerwonych będzie to najlepiej widać.
2. napięcie Vcc