Wpis z mikrobloga

#rosliny #kaktus #ogrodnictwo
Mirki i Mirabelki, jest sprawa. Trafiła mi się pod opiekę roślina i to chyba w dość kiepskim stanie. Jestem kompletnie zielony w temacie ogrodnictwa i ogólnie pielęgnacji roślin, mimo to postanowiłem, że spróbuję ją jakoś odratować, jeśli jest taka możliwość. Wygląda mi to na jakąś odmianę kaktusa, a na zdjęciu tu i ówdzie można dostrzec brązowe przebarwienia, które czasami pojawiają się na rozgałęzieniach, a czasem na pojedyńczych gałązkach. Te przebarwienia stopniowo przemieniają się w dziury, które z czasem się pogłębiają się aż do momentu, że końcówki tym dotknięte zaczynają odpadać. Nie wiem z czego to wynika, czy to jakaś infekcja, czy może poprzednia właścicielka za często podlewała i roślina zaczęła gnić. Co mogę zrobić, aby temu zaradzić?
Czu-Czu - #rosliny #kaktus #ogrodnictwo
Mirki i Mirabelki, jest sprawa. Trafiła mi si...

źródło: comment_1610479089bPq5LFeIFSlg0OxSwP9Ugg.jpg

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@powsinogaszszlaja Zrobiłbym jak radzisz, czyli wywalił go i zostawił tylko te 5 gałązek w nowej ziemii, problem w tym, że nie dostanę teraz nigdzie ani ziemii ani doniczki. Myślę, że po prostu poczekam z tyn do lutego.
  • Odpowiedz
nie dostanę teraz nigdzie ani ziemii ani doniczki.

@Czu-Czu: Zostaw zdrowe, doniczka może też zostać tylko trzeba więcej dziur zrobić w dnie. Ziemia - gdzie mieszkasz? nie zbierzesz gdzieś z kretowiska? i trochę jakiegoś piasku/drobnych kamyków.
Może być ubożuchna jak średniowieczny chłop na przednówku, byle była dobrze przepuszczalna.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@powsinogaszszlaja Jak wspominałem, jestem w trakcie przeprowadzki. W poprzednim mieszkaniu mam wiertarkę, także jak będę znowu jechać po kolejne rzeczy to ją zabiorę i wywiercę dziury od spodu. Rozumiem, że wtedy będę potrzebować podkładki na nadmiar wody, która będzie tam wypływać.
Mieszkam w Irlandii i pod nowym adresem z tyłu za domem mamy taką maleńką działkę z szopką, gdzie rośnie tylko trawa. Czy jakbym wyszedł z jakąś łyżką i nazbierał trochę
  • Odpowiedz
Czy jakbym wyszedł z jakąś łyżką i nazbierał trochę tej ziemii gdzieś z narożnika , to nadałoby się do tych 5 gałązek?

@Czu-Czu: Nada się i trawa nie zaszkodzi. Dzisiaj oberwij badyle niech nie gniją dalej bidaki. Jak posadzisz za tydzień też nic się nie stanie.
Im mniej będziesz się nim przejmował tym dla niego lepiej. Gdy zapomnisz podlać przez miesiąc nic mu się nie stanie.
Doniczka nie powinna stać
  • Odpowiedz
@Czu-Czu: Akurat przesadzam. Jak wyjmujesz jakąś rośline to ona wychodzi gładko razem z całą bryłą bo tam wszystko jest przerośnięte korzeniem, wystarczy pociągnąć ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chociaż jak coś ma kolce to ciężej :D Masz też dobrze pokazane jak głęboko trzeba wsadzić paluch żeby sprawdzić czy jest podlane czy nie. Wierzchnia warstwa ziemi zawsze szybko przesycha i taka przeschnięta ma być, pod spodem jest mokro
Niewiemja - @Czu-Czu: Akurat przesadzam. Jak wyjmujesz jakąś rośline to ona wychodzi ...

źródło: comment_1610483416CwQZblCH2gGycBWmfzBXw6.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Niewiemja: @powsinogaszszlaja:
Witam Was ponownie, zrobiłem jak radziliście i oderwałem od tego kaktusa najzdrowsze pędy, oraz dodatkowo kupiłem sobie jeszcze dracenę i aloes ( ͡º ͜ʖ͡º) Jakoś tak mam zajawkę na rośliny, mieszkam w nowym miejscu i odkryłem, że cieszą oko ( ͡ ͜ʖ ͡) Na zdjęciu poniżej, po prawej stronie, jest wcześniej wspomniany kaktus po zabiegu. Jak
Czu-Czu - @Niewiemja: @powsinogaszszlaja: 
Witam Was ponownie, zrobiłem jak radziliś...

źródło: comment_1610900704QqppbWhooogXq54q0LvRoG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: @Niewiemja:
To jest ziemia, której użyłem to wszystich trzech roślin. Znalazłem ją w szopie na podwórku, mam nadzieję, że rośliny ją polubią. Nie podlewałem jeszcze żadnej z nich po przesadzeniu, bo chciałem się Was wpierw zapytać, czy powinienem to od razu zrobić, czy wstrzymać się przy którejkolwiek z nich? I jak często je podlewać? Poszperałem trochę w internecie oraz popytałem osób, co mają kwiaty i z tego,
Czu-Czu - @powsinogaszszlaja: @Niewiemja: 
To jest ziemia, której użyłem to wszystic...

źródło: comment_1610900994371jEEEArnuMFvgVBNCD52.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Czu-Czu: Teraz daj im spokojnie rosnąć. Podlewanie - dracena, gdy ziemia będzie prawie sucha, pozostałe raz na dwa, trzy, cztery tygodnie. Zależy czy masz bardzo suche powietrze czy nie. Teraz wsadź je pod prysznic, niech ściekną i co najmniej dwa tygodnie nie podlewaj - sam ocenisz.
  • Odpowiedz
a dracena raz w tygodniu, dobrze mówię?

@Czu-Czu: Dracena też rzadko, inaczej zacznie gnić.. Najlepsza metoda to sprawdzanie paluchem albo patyczkiem, jak wsadzisz cały paluch w ziemie i czujesz że jeszcze wilgotno to nie podlewasz, jak wsadzasz patyczek to patrzysz czy jest wilgotny i czy przylepiła sie do niego ziemia, jak sie przylepiło cokolwiek to nie podlewasz. I podlewaj od dołu, nie od góry
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: @Niewiemja:
We wszystkich trzech roślinach zauważyłem, że korzenie sięgały do dnia, oraz przybrały na dnie taki okrągły kształt, jak doniczki, w których były. Nawet po wytrąceniu ziemii, miało to taki dosyć stabilny kształt. Kaktus praktycznie rośnie od nowa, aloes też wylądował w ciut większej doniczce, natomiast nie miałem nic większego dla draceny, także po wyciągnięciu jej i wytrąceniu ziemii, w doniczce na samym dnie wyścieliłem nową ziemią
  • Odpowiedz