Aktywne Wpisy
linca_pau +125
Minął pierwszy miesiąc żyćka w Łodzi. Wiedziałam, że będzie spoko, bo od dawna przeprowadzkę planowałam, ale luuuuudzie, nie sądziłam, że będzie zajebiście. Wcześniej siedziałam jakieś 10 lat we Wro i wiecie co? Nawet nie zdawałam sobie sprawy jak bardzo mnie Wrocław zmęczył. Jak mi tutaj głowa odpoczywa. Powietrze ze mnie zeszło. Urywam każdą wolną chwilę, żeby wyskoczyć gdziekolwiek i cokolwiek odkryć, zobaczyć, wykorzystać ciepły czas.
We Wrocku w weekend zaszywałam się w
We Wrocku w weekend zaszywałam się w
Adamfabiarz +20
W nawiązaniu do tych wpisów na wykopie o Fabii za prawie 139 tys. zł:
https://wykop.pl/wpis/77073879/ma-ktos-nowa-skode-fabie-warto-80-jazda-w-miescie-/strona/1
I Kamiqu za 189 tys.:
https://wykop.pl/wpis/77099097/co-sadzicie-o-takiej-skodzinie-szwagier-mowi-zeby-
Otóż prawie w każdej modelu każdej marki jak do danego egzemplarza wybierzesz wszystko czy prawie wszystko co się da, to wyjdzie 2x tyle / prawie 2x tyle co egzemplarz w cenie bazowej.
https://wykop.pl/wpis/77073879/ma-ktos-nowa-skode-fabie-warto-80-jazda-w-miescie-/strona/1
I Kamiqu za 189 tys.:
https://wykop.pl/wpis/77099097/co-sadzicie-o-takiej-skodzinie-szwagier-mowi-zeby-
Otóż prawie w każdej modelu każdej marki jak do danego egzemplarza wybierzesz wszystko czy prawie wszystko co się da, to wyjdzie 2x tyle / prawie 2x tyle co egzemplarz w cenie bazowej.
Mirki i Mirabelki, jest sprawa. Trafiła mi się pod opiekę roślina i to chyba w dość kiepskim stanie. Jestem kompletnie zielony w temacie ogrodnictwa i ogólnie pielęgnacji roślin, mimo to postanowiłem, że spróbuję ją jakoś odratować, jeśli jest taka możliwość. Wygląda mi to na jakąś odmianę kaktusa, a na zdjęciu tu i ówdzie można dostrzec brązowe przebarwienia, które czasami pojawiają się na rozgałęzieniach, a czasem na pojedyńczych gałązkach. Te przebarwienia stopniowo przemieniają się w dziury, które z czasem się pogłębiają się aż do momentu, że końcówki tym dotknięte zaczynają odpadać. Nie wiem z czego to wynika, czy to jakaś infekcja, czy może poprzednia właścicielka za często podlewała i roślina zaczęła gnić. Co mogę zrobić, aby temu zaradzić?
@Czu-Czu: Zostaw zdrowe, doniczka może też zostać tylko trzeba więcej dziur zrobić w dnie. Ziemia - gdzie mieszkasz? nie zbierzesz gdzieś z kretowiska? i trochę jakiegoś piasku/drobnych kamyków.
Może być ubożuchna jak średniowieczny chłop na przednówku, byle była dobrze przepuszczalna.
Mieszkam w Irlandii i pod nowym adresem z tyłu za domem mamy taką maleńką działkę z szopką, gdzie rośnie tylko trawa. Czy jakbym wyszedł z jakąś łyżką i nazbierał trochę
@Czu-Czu: Nada się i trawa nie zaszkodzi. Dzisiaj oberwij badyle niech nie gniją dalej bidaki. Jak posadzisz za tydzień też nic się nie stanie.
Im mniej będziesz się nim przejmował tym dla niego lepiej. Gdy zapomnisz podlać przez miesiąc nic mu się nie stanie.
Doniczka nie powinna stać
@Niewiemja
@en8de
@magnes125
Witam Was ponownie, zrobiłem jak radziliście i oderwałem od tego kaktusa najzdrowsze pędy, oraz dodatkowo kupiłem sobie jeszcze dracenę i aloes ( ͡º ͜ʖ͡º) Jakoś tak mam zajawkę na rośliny, mieszkam w nowym miejscu i odkryłem, że cieszą oko (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Na zdjęciu poniżej, po prawej stronie, jest wcześniej wspomniany kaktus po zabiegu. Jak
Do draceny nie używałem kamyczków, ponieważ w poprzedniej ziemi ich nie było, ani nie zostało mi już żadnych kamyków z tych, co nazbierałem. Na tym zdjęciu również po przesadzeniu. Dziurki w doniczce też oczywiście są.
To jest ziemia, której użyłem to wszystich trzech roślin. Znalazłem ją w szopie na podwórku, mam nadzieję, że rośliny ją polubią. Nie podlewałem jeszcze żadnej z nich po przesadzeniu, bo chciałem się Was wpierw zapytać, czy powinienem to od razu zrobić, czy wstrzymać się przy którejkolwiek z nich? I jak często je podlewać? Poszperałem trochę w internecie oraz popytałem osób, co mają kwiaty i z tego,
@Czu-Czu: Dracena też rzadko, inaczej zacznie gnić.. Najlepsza metoda to sprawdzanie paluchem albo patyczkiem, jak wsadzisz cały paluch w ziemie i czujesz że jeszcze wilgotno to nie podlewasz, jak wsadzasz patyczek to patrzysz czy jest wilgotny i czy przylepiła sie do niego ziemia, jak sie przylepiło cokolwiek to nie podlewasz. I podlewaj od dołu, nie od góry
@Czu-Czu: Biohumus im kup na razie
We wszystkich trzech roślinach zauważyłem, że korzenie sięgały do dnia, oraz przybrały na dnie taki okrągły kształt, jak doniczki, w których były. Nawet po wytrąceniu ziemii, miało to taki dosyć stabilny kształt. Kaktus praktycznie rośnie od nowa, aloes też wylądował w ciut większej doniczce, natomiast nie miałem nic większego dla draceny, także po wyciągnięciu jej i wytrąceniu ziemii, w doniczce na samym dnie wyścieliłem nową ziemią
@Czu-Czu: Teraz zostaw, poszukaj większej doniczki i za pół roku przesadzisz. Takie korzenie możesz spokojnie skracać.