Wpis z mikrobloga

No co ja odwaliłem to masakra. Chciałem sobie ulepszyć stanowisko pracy i ułatwić przełączanie między kompami. W tym celu zakupiłem 2x monitor 2k 27", ramię na biurko i stację dokującą, żeby przełączać się jednym kabelkiem i żeby wszystko było ładnie pochowane. Uprzednio upewniłem się, że oba lapki mają usbc, żeby stację dokującą podłączyć. Po złożeniu okazało się, że:
- laptop firmowy przy podłączeniu 2x monitora 2k potrafi obsłużyć tylko FHD (na jednym działa 2k)
- laptop prywatny nie ma trybu alt displayport w wejściu usb, przez co monitory nie działają ze stacji dokującej, przez co stacja teraz może służyć co najwyżej jako podłączenie myszki i klawiatury
- laptop firmowy ma tylko jedno wejście hdmi, więc żeby podłączyć monitory muszę użyć stacji dokującej
- laptop prywatny ma hdmi + mini displayport więc teoretycznie mogę podłączyć kablami

No i teraz klops, bo będę musiał za każdym razem wachlować kablami od monitora, żeby zmienić tryb praca / dom, co najlepsze każdy komp ma inne styki i nie wiem teraz, czy jak podłącze kilka przewodów do monitora (ma kilka wyjść) to to w ogóle zadziała. Wydane prawie 3k i teraz już nawet nie jestem wkurzony, jest mi przykro :/. Jakieś pomysły oprócz wymiany kompa na obsługującego standard usb alt displayport? bo teraz już widzę, że to powoli standard...

#pcmasterrace #komputery #laptopy
  • 8
@kefas_safek: nie męskie USB-C do kompa i żeńskie miniDP do kabla i zużywasz tylko z firmowym lapkiem, przy podpinaiu swojego podłączasz przejściówkę.

Jak chcesz mieć oba podłączone i tylko przełączać to kupa kasy na kvm z display portami + switch hdmi, bo raczej w jednej obudowie się nie znajdzie
Jak chcesz mieć oba podłączone i tylko przełączać to kupa kasy na kvm z display portami + switch hdmi, bo raczej w jednej obudowie się nie znajdzie

@wypokowy_expert: teraz to mi chyba wymagania spadły ( ͡° ͜ʖ ͡°) W sumie jakbym miał się bawić w switche, patrząc na ceny (pewnie ponad 1500 by wyszlo) to lepiej by było sprzedać kompa, dołożyć te 1500 i kupić nowego.

w
@wypokowy_expert: z tym przełączaniem, to też nie wiem, czy będzie skuteczne. Bo niby mam w opcjach wybór inputu tylko, że żeby opcje odpalić musi monitor mieć jakiś sygnał. Nie udało mi się odpalić menu bez podłączania żadnego komputera ( ͡° ͜ʖ ͡°)