Wpis z mikrobloga

#krotkofalarstwo
Hej, może podpowiecie bo już nie mam pomysłu co jest nie tak. Zrobiłem antenę typu endfed. Nie robiłem cewki skracającej, tylko rozwinąłem około 43m linki. 3,20m przeciwwagi. Na paśmie 80m swr super, około 1.45. Po paru dniach 80m się zgubiło, swr 2.30 nie potrafię go zbić, reszta pasm tez lekko rozjechana. Zawinąłem końcówkę przewodu dla testów, wszystko poniżej 80m się fajnie wyrównało, ale samo 80m za cholerę nie chce. Macie jakieś pomysły co się mogło stać? Niby podczas pierwszego strojenia padało a antena w połowie idzie wzdłuż drewnianego płotu, ale nie jestem przekonany ze ma to aż taki wpływ.
  • 37
  • Odpowiedz
@Drail: nie znam tej anteny, ale

Niby podczas pierwszego strojenia padało a antena w połowie idzie wzdłuż drewnianego płotu, ale nie jestem przekonany ze ma to aż taki wpływ

ze skromnego doświadczenia powiem że to ma spory wpływ niestety, bo podobny przypadek miałem z nisko zawieszonym LW, przy mokrej glebie antena inaczej pracowała niż przy suchej. Jak wysoko ją masz zawieszoną?
  • Odpowiedz
@Drail: tak to niestety jest, że kable mają tendencje do rozciągania się. Skrócic musisz i na nowo 2 tygodnie wiszenia i jeszcze raz operacje powtórz. O ile przy end Fed 1/2l długość przeciwwagi nie ma znaczenia (ale musi być...) o tyle przy innych antenach fajnie jak by ona była też rezonansowa. Możesz pokazać mi proszę układ dopasowania?
Zdjęcie też mile widziane
  • Odpowiedz
@Drail: przy 2m nad ziemią to każda antena HF będzie tak reagować na wszystko, pozostaje kombinować, znam ten ból - moją LW jak wieszam na działce to zależy jak się ułoży, stąd bez skrzynki już nie próbuję nawet
  • Odpowiedz
@Drail: mi PD7MAA z cewką rozjechało się na 80m o prawie 100kHz, wiszac w tych samych warunkach - co jakiś czas muszę poprawiać, i też nie wiem czemu - przyzwyczaiłem się już, że to taki urok
  • Odpowiedz
@Drail: to uzyskasz spoko SWR ale kierunek promieniowania dalej będzie ssać ( ͡° ʖ̯ ͡°) nie wiem ile w tym racji ale wydaje mi się że tak nisko zawieszona antena pracuje jak NVIS, czyli wali ostro w górę i zasięg słaby.

Btw polecam skrzyneczkę ATU-100 wg. N7DDC z aliexpress
  • Odpowiedz