Wpis z mikrobloga

Pomoże ktoś? ()
Postanowiłem spróbować zrobić uv karty, a że się na tym nie znam to korzystałem z poradników. Ustawiałem zgodnie z zaleceniami, tylko problem jest taki, że właściwie nie mam pojęcia co robiłem XD. Wyszło mi coś takiego jak na grafice niżej, w takim horizon zero dawn wydajność jest podobna, a temperatury spadły o prawie 7 stopni. To co ustawiłem ma jakiś sens?
#pcmasterrace
Trollwykopowy - Pomoże ktoś? (。◕‿‿◕。) 
Postanowiłem spróbować zrobić uv karty, a że ...

źródło: comment_1609265554OxLyO30XQrzqDaarIXUMxV.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
@Trollwykopowy: dziwna ta krzywa nieco bo 900 -> 950 mV rośnie w innym tempie niż reszta i zdaje się to sugerować nie optymalność krzywej. w sensie mółbyś mieć wyższe takty przy niższym napięciu niż masz aktualnie poniżej maksa. masz swoją krzywą poniżej tej szarej ledwo widocznej a to dziwne jest.

tak, ma to sens. masz jakiegoś radeona bo takty niskie się wydają? ja mam tak. też średnio optymalnie ale nie chciało
10129 - @Trollwykopowy: dziwna ta krzywa nieco bo 900 -> 950 mV rośnie w innym tempie...

źródło: comment_1609265895Bzj1sDAjAJV1a1jErV1VCi.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@10129: gigabyte 3060ti gaming oc. bawię się tym, bo zaczęło mnie #!$%@?ć, że wiatraki przy 67 stopniach potrafiły ustawiać się na 2100 rpm. po tym co zrobiłem mam 59 stopni i 1750 rpm ¯\_(ツ)_/¯

ej, czyli jakbyś miał tłumaczyć małemu dziecku, albo komuś lekko cofniętemu w rozwoju- co byś zmienił w tej krzywej? XD
  • Odpowiedz
@Trollwykopowy: przy wyższych taktach nie jest stabilna?
bo oan normalnie ma z tego co widzę ok 1900MHz więc tylko napięcie zmniejszyłeś bez podkręcenia. u mnie jest i napięcie mniejsze (975mV zamiast 1050mV domyślnie) i takty mam 1995-2040 zależnie od gry a to więcej niż domyślnie miała przy 1050mV.

ale może ampere się gorzej skalują z napięciem niż turingi.
  • Odpowiedz
@Trollwykopowy: nie wiem czy wiesz ale jak sobie z sziftem zaznaczysz to możesz całą krzywą ruszać. jak na zdjęciu teraz obniżyłem zaznaczenie całe jednym ruchem, aby nie musieć poszczególnych kwadracików osobno.

ja to robiłem tak:
1. użyłem ocscanner i poczekałem, on sam sprawdza wszystkie kroki i stara się dobrać jak najwyższe stabilne takty dla danego napięcia.
1.5 zapisałem to co OCscanner wymyslił na profil 5 i 1. underwolta testowałem na profilu
10129 - @Trollwykopowy: nie wiem czy wiesz ale jak sobie z sziftem zaznaczysz to może...

źródło: comment_1609266860aMwFKbUdVXMoQWGgzUzT6C.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@10129: @Trollwykopowy: jakoś strasznie okrętkę robicie tą krzywą. Przed wejściem w ten wykres dajecie koło -160 na suwaku (dzięki temu obniżą się punkty). Potem wybierasz jeden punkt (na tym napięciu które Was interesuje) podnosicie go do takiego taktowania jak Was interesuje i klikacie zastosuj. Cała reszta wykresu sama się ułoży.
  • Odpowiedz