Wpis z mikrobloga

#bitcoin #monero #kryptowaluty ostatni mój wpis podsumowujący ten wątek, TL;TR cyberiusz twierdzi że zdalny węzeł Monero potrzebuje view key portfela Monero żeby ten portfel mógł się dowiedzieć które outputy są jego, co jest kompletną bzdurą

@NatoshiSakamoto: piszę po raz ostatni bo akurat mam dzisiaj dobry dzień i nawet poprawiłeś mi humor swoją ułomnością, zdalny węzeł nic nie musi wiedzieć, jest on tylko odpytywany o konkretne zasoby przez portfel i to portfel sam skanuje ściągnięte dane w celu przeszukania własnych outputów, żeby to wyjaśnić jak totalnemu debilowi posłużę się analogią, wyobraź sobie że jesteś ubezwłasnowolniony z powodu skrajnego debilizmu (co nie jest dalekie od rzeczywistości) i twój opiekun posiada duże klocki, w których jest wyżłobienie na mały klocek o unikalnym konturze, duże klocki to outputy, mały klocek to twój klucz którym sprawdzasz czy pasuje do dużego klocka, jeżeli pasuje to ten duży klocek jest twój, opiekun ma wiele takich upośledzonych podopiecznych (co też jest bliskie rzeczywistości, bo parę osób na tagu by się znalazło), którzy też mają swoje klocki z unikalnymi wyżłobieniami do których pasują tylko ich małe klocki-klucze, koniec założeń wstępnych teraz przechodzimy do rzeczy, jesteś w założeniu upośledzony więc wszystkie twoje klocki przechowuje opiekun, opiekun nie wie jak wygląda twój mały klocek-klucz, a ty chciałbyś policzyć swoje duże klocki bo co chwilę zapominasz ile ich masz, o dziwo tutaj akurat błyszczysz bo nie chcesz żeby twój opiekun wiedział ile masz klocków i które dokładnie są twoje, więc prosisz opiekuna żeby dał ci pierwszego dużego klocka, ty go bierzesz, wchodzisz do własnego pokoju sprawdzasz czy twój mały klocek-klucz pasuje do wyżłobienia, jeżeli pasuje to piszesz na kartce kreseczkę, jeżeli nie to nie zapisujesz i bez słowa oddajesz tego klocka opiekunowi, który na twoją prośbę daje ci następny duży klocek do sprawdzenia, ty znowu idziesz do pokoju sprawdzasz go a potem oddajesz i bierzesz kolejny i tak aż sprawdzisz wszystkie klocki od swojego opiekuna, na samym końcu twój opiekun wie ile klocków sprawdzałeś, ale nie ma pojęcia ile z tych klocków należy do ciebie, ponieważ nie ma pojęcia jak wygląda twój klocek-klucz, podsumowując, zliczyłeś swoje duże klocki biorąc je od swojego opiekuna, bez ujawniania mu które z nich są twoje

PS. prościej nie potrafię, jeżeli nie zrozumiesz tej analogi i prostoty działania tego procesu jakim jest komunikacja portfela Monero między zdalnym węzłem, to niestety nie ma dla ciebie ratunku, totalny EOT
  • 35
  • Odpowiedz
Sebuś, to bradzo proste. Idziemy po kolei. Masz swój portfel i nie masz blockchaina, nie monitorujesz tx, ani bloków. Ktoś wysyła do ciebie jakieś XRM. Ty o tym przecież nie wiesz, bo skad masz wiedzieć? Po to lekki portfel łączy się z nodem i od niego dostaje te informacje. No ale skąd node ma wiedzieć że ma wysłać do tego portfela info że dostał jakąś płatność i moze ją wydać? No skd?
  • Odpowiedz
@NatoshiSakamoto: XDDD no kabaret, ale dobrze śmiejmy się wszyscy razem

nie odpytuje węzła o konkretne własne outputy (to by było dużo szybsze, ale wtedy węzeł wiedziałby ile masz monero) tylko ściąga wszystkie bloki i jego transakcje, lub od wskazanego bloku (bo po co sprawdzać wszystkie transakcje od początku skoro np utworzyłeś portfel tydzień temu?) żeby samemu przeskanować, które outputy są jego XDDDDD noż kuźwa cyberiusz, osłabiasz mnie XDDDD
  • Odpowiedz
@NatoshiSakamoto: masz rację nie wie, dlatego żeby sprawdzić bez udostępniania swojego view key, musi pobrać wszystkie bloki z transakcjami lub od numeru bloku w którym został utworzony portfel bo wcześniej na pewno nie będzie outputów dla nowego utworzonego portfela prawda? to jest wiedza z matematyki na poziomie 1 klasy liceum
  • Odpowiedz
@NatoshiSakamoto: nie robi w tego sekundę już ci tłumaczyłem że to zależy od tego kiedy utworzyłeś portfel, jeżeli masz portfel z 2014 roku to synchronizacja z węzłem zdalnym będzie trwała godzinami, bo musi pobrać wszystkie bloki od początku istnienia portfela, lub przesłać te środki na nowo utworzony portfel i wtedy na nowym portfelu będzie się synchronizowało bardzo szybko bo nowy portfel będzie już skanował tylko najnowsze bloki... jak grochem o
  • Odpowiedz
Najśmieszniejsze ze już zmieniasz zdanie. Najpierw że pobiera tylko te bloki w których jest tx

@NatoshiSakamoto: wskaż gdzie tak napisałem

A kolejna kwestia. To skąd portfel wie kiedy zaczął i użyto pierwszy raz go?

@NatoshiSakamoto: to już zależy od portfela z którego korzystasz, w Monero GUI możesz sobie ustawić od którego bloku ma zacząć pobierać bloki aby przeskanować transakcje w poszukiwaniu swoich outputów i ogólnie automatycznie zapamiętuje ostatnio
  • Odpowiedz
@NatoshiSakamoto: co ty mu tutaj pokazujesz, tak może ściągać od wskazanego bloku z węzła zdalnego, domyślnie jest to moment utworzenia portfela lub ostatni pobrany i zeskanowany blok, jeżeli nie mamy takiej informacji i nie ma możliwości tego ustawić to pobiera wszystko od początku istnienia sieci, czego nie rozumiesz?
  • Odpowiedz
@NatoshiSakamoto: wiem że wielu rzeczy nie rozumiesz, ale to są właśnie tak zwane tradeoffs, w tym przypadku przedkłada się prywatność nad użyteczność, są portfele, które obsługują view key takie jak MyMonero, ale to jest oprogramowanie osób trzecich, portfele z repozytorium projektu Monero czy to CLI czy GUI działają tak jak ci już dzisiaj próbowałem to wytłumaczyć, tak orasz blockchain ale nie musisz mieć pełnego węzła na komputerze/telefonie i robisz to
  • Odpowiedz
@taksanski_widelec: Wiesz co jest najlepsze? Niektórzy mylą jego chamstwo i butę z faktyczną wiedzą. To w sumie cenna informacja, kiedy będę chciał kiedyś zatrolowac bandę ułomów, wystarczy udawać cybera. Wianuszek wielbicieli sam się zbiegnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz