Wpis z mikrobloga

@try_catch_finnaly: Do samego Funbox'a póki co niewiele. Ale mam Raspberry na którym mam kilka usług - m.in. Nagios'a którym to i owo monitoruję.

Potrzebuję móc sprawdzać kiedy jeden z domowników wchodzi i wychodzi z domu (nie, nie żona ( ͡ ͜ʖ ͡) ) i kiedy pojawia się kolejna osoba. No i wymyśliłem, że tablica arp na routerze się do tego świetnie nadaje (monitoring MAC'a smartfona).
  • Odpowiedz
@motaboy: Ciekawe :) aż sprawdziłem u siebie faktycznie pod arp czy to na malinie czy to na windowsie brakuje kilku wpisów, ale nie widzę, żadnej prawidłowości... Jednego smartfona i oczyszczacza powietrza brakuje. Oba aktywne w sieci :D
Dobry patent, kradnę pomysł. Przyda mi się jak młoda podrośnie i będzie trzeba sprawdzić czy nie było imprezy pod nieobecność starych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@try_catch_finnaly: Nie mogę tego cytatu teraz znaleźć, ale "Teraz to już przesadziłaś młoda panno" bo...

Nastolatka. W kwestii palenia papierosów. Oczyszczacz powietrza (mam Xiaomi Air Purifier) ŚWIETNIE reaguje na dym papierosowy. Normalnie w Krakowie wskazuje pomiędzy 5 a 40 (czterdzieści w domu, kiedy na zewnątrz można było już nożem powietrze kroić - dwa lata temu), ale jeśli ktoś w domu zapali, lub nawet wejdzie świeżo po paleniu, to skacze od razu na 100/150 i więcej.

I raz tak właśnie zadzwoniłem z połowy drogi z Wrocławia do Krakowa do naszej "gwiazdy" - "Teraz to już przesadziłaś, moja panno!". Zerknąłem sobie z ciekawości na odczyt na aplikacji, bo powiedziała że "znajomi wpadli na 15 minut". Odczyt - 450. Latem. Przy otwartym balkonie. ( ͡°
  • Odpowiedz