Wpis z mikrobloga

#tworczoscwlasna #warhammer40k #warhammer #modelarstwo #diorama

#failedminis <<< obserwuj/ czarnolistuj

Dzisiaj skończyłem małą dioramkę, dla boga krwi, żeby przetestować czy materiały nadają się na większy projekt. I nadają się. Jako, że sklepy budowlane w Germanii są otwarte tylko dla budowlańców(i to nie wszystkich) (a jak jestem na urlopie to mnie nie wpuszczą bez karty budowlańca której nie mam xDD) to niestety większy projekt musi poczekać. Dodatkowo użyłem pierwszego lepszego pędzla z brzegu więc zostawił włosy na całej dioramie zanim zauważyłem że coś nie gra w teksturze czarnej farby xDDD Dają w sumie spoko efekt po malowanku. Ogólnie miał to być podest do robienia zdjęć minisom, ale jak zobaczyłem dziure na czarnej skale wiedziałem, ze chce ją wypełnić krwią.

Materiały użyte, to: pianka do osłony podróżnej centrali przeciwpożarowych (xD), akryl malarski, odrobine dark earth texture od vallejo, czarna, szara i biała akrylowa farba, blood for the blood god, vallejo water texture i pomalowana już ręka z resztek po składaniu warhammerów :D
FailedArtist - #tworczoscwlasna #warhammer40k #warhammer #modelarstwo #diorama 

#f...

źródło: comment_16085607043rhFhYdKWd2uKC5Dz7E5Fq.jpg

Pobierz
  • 13
@FailedArtist: Mam lampkę biurkową i białe ściany. Jak chcę zrobić lepsze zdjęcie miniaturki, to odwracam ją do góry, tak że świeci w sufit a nie na miniaturkę i przy takim oświetleniu robię zdjęcie (wyłączam nawet normalne światło w pokoju). To jest DIY światło otoczenia, trochę średnie, ale daje najlepszy efekt w moim wypadku : ). Spróbuj i podziel się efektami ; )
@FailedArtist:foto na białym tle : ustaw lampkę bezpośrednio nad modelem a zdjęcie rób na wysokości oczu modelu. Jeżeli masz żółtą żarówkę to będziesz musiał zmienić balans bieli na zimniejszy w aparacie albo rób zdjęcia w rawach (w większości tel jest taka opcja) i rób to na kompie . Żeby mieć bardziej rozproszone światło a co za tym idzie mniej cieni możesz przykleić białą kartkę na lampkę (taki ghetto dyfuzor). Pamiętaj że
@FailedArtist: pewnie nie ale dzisiejsze telefony potrafią cuda. Żeby mieć dobrą ostrość rób zdjęcia w trybie manualnym, im wyższe F tym większa głębia ostrości ale za to mniej światła wpada do obiektywu więc potrzebne mocniejsze oświetlenie . Rób zdjęcia w najwyższej rozdzielczości później zawsze możesz je dociąć i nie podjeżdżaj za blisko modelu z telefonem ponieważ autofocus wtedy robi dziwne rzeczy. Przyda Ci się też najtańszy mini biedastatyw z alledrogo żeby