Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki
Doświadczenie.
Woda w pudełku włożona do zamrażalnika.
Sonda z termometrem kuchennym.
Woda osiąga temp - 2 stopnie Celsjusza.
Otwieramy zamrazarkę nadal faza ciekła.
Dwa razy tak robiliśmy.
Najciekawsze jest ze potem temperatura skacze o 2-3 stopnie i za każdym razem dłużej schodzi żeby zeszło do tych - 2 st.

Pytanie pierwsze przy jakiej temperaturze na termometrze w zamrażalce będzie lód
Dlaczego temperatura za każdym razem Wolniej opada? Za pierwszym razem zeszła w 1.5h z 39 do - 1.

Teraz mija trzecia godzina od ostatniego sprawdzenia i jest - 0 st.
#fizyka #ciekawostki
Slwk_1 - Mirki
Doświadczenie.
Woda w pudełku włożona do zamrażalnika.
Sonda z termome...

źródło: comment_1608064964lKaIBCZERLWYWNWb5REiOi.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: pewnie będziesz rozczarowany ale najprawdopodobniej to niedokładność termometru. Jest jeszcze takie zjawisko jak stan metastabilny, ale wątpię czy zachodzi w tym przypadku, może jakiś praktyk się wypowie.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1 to nie jest dokładność tylko stopniowanie. Termopara typu K (taka obstawiam że tam jest) ma dokładność +/- 2.2 stopnia. Precyzyjny układ do jej odczytu kosztuje pewnie tyle co ten termometr. Możesz założyć że dokładność masz +/- 3 stopnie.

Woda ma ciepło właściwe i ciepło topnienia/zamarzania. Najpierw musisz odebrać ciepło żeby ją wystudzić do 0 stopni. Potem musisz odebrać ciepło żeby zamarzła. Cały czas ma 0 stopni. Dopiero potem zacznie spadać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Sl_w_k_1:
Niedokładność pomiaru albo moze ciecz przechłodzona. Wstrząśnij pojemnikiem.

Co znaczy za każdym razem wolniej opada?
Dlaczego podczas jednego testu coraz wolniej soada temperatura? (Bo mniejsza roznica temperatur)
Czy drugi test wolniej (bo temp zamrazarki wzrosla?)
  • Odpowiedz