Wpis z mikrobloga

@Wegrzynski: @To_ja_moze_pozamiatam: Zacznę od początku.
Dostałem zadanie: Analiza możliwości prawnych zarządzania energią elektryczną w domu 1 rodzinnym.
Ogólnie zarządzanie to sposoby na ograniczenie zużycia energii elektrycznej. Kojarzy mnie się to z inteligentnym domem. I się pytam czy jakieś przepisy są do tego.

Jedyny przepis dotyczący zarządzania jest w OZE. Chodzi o magazynowanie w sieci i odbieraniu 70-80% energii.
Nie wiem czy jeszcze jakiś inny istnieje.
@Maffiozzo97: A to nie mam pojęcia. Myślę, że inteligentny dom to tylko jeden drobny element. Częściowo już takie ograniczenia istnieją np. stosowanie żarówek led (zakaz używania tych z wolframem) czy ograniczanie prądu używanego przez sprzęd RTV AGD (klasy energetyczne pralek, ograniczenie mocy odkurzaczy). Ja bym w tą stronę szedł. Automatycznie gaszenie światła to tylko mały element.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Maffiozzo97: myślę, że słowem klucz dla Ciebie będzie smartgrid i jego pochodne. Może chodzić o to, żeby przeanalizować czy obecne prawo dopuszcza włączenie lub wyłączenie danego odbiornika u odbiorcy indywidualnego w ramach bilansowania sieci
@Maffiozzo97: nie zrozumiałeś. Nie mówię, że się mylisz. Tylko mówię, że jeżeli Twoim zadaniem jest sprawdzenie stanu prawnego to wniosek na koniec takiego zadania, że nie ma żadnych przepisów jest bardzo wartościowy. Tak samo jakby jednak były i byś je znalazł i przytoczył.