Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Kurde w betaflight mi pokazuje na odwrót kanały. Prawą gałkę na TX mi reaguje jako gaz a lewa gałka obrót przód tył. Jak to naprawić?

#fpv #drony
  • 35
@zwege: @m_silvus: @rakujp: ok, to ogarnięte. Mam włączony na stałe tryb airmode. Jak uzbrajam quada to silniki kręcą się na minimalnych obrotach i to jest ok. Ale jak dodam choć trochę gazu to silniki wchodzą na obroty jak #!$%@? i nawet jak dam gaz na sam dół to dosyć szybko się kręcą. Praktycznie w ogóle nie czuję różnicy w obrotach w zakresie połowa- max gałki
@zwege: tak samo

To wygląda tak, że jak go uzbroję to kręci się na jałowych, i w zakresie 0-15% gazu słyszę, że obroty się zmieniają, ale jak dam wyżej to obroty lecą mega do góry i nawet jak dam znowu na sam dół gaz to są dosyć wysokie
@Varien: nie wystrzeli. bez śmigieł to normalne. Tak działa pętla PID która stara się quada stabilizować. Przed pierwszym lotem koniecznie sprawdź czy Ci działa failsafe - na odkręconych śmigłach po uzbrojeniu wyłącz radio. Silniki powinny się zatrzymać. Jak nie to nie polecam latać. Możesz stracić drona.
  • 0
@Norman2: @Felonious_Gru: @m_silvus: @zwege: No i wystrzelił xD Poszedłem polatać na otwarty teren, ale na miejscu okazało się że w goglach miałem rozładowana baterie (eachine ev800D), pomimo że pokazywały dwie kreski. Nie wiem, może kwestia temperatury bo były tylko dwa stopnie
  • 0
@Norman2: @Felonious_Gru: @m_silvus: @zwege: Kurde ucięło mi poprzedni post. No więc trochę polatałem bez gogli w trybie Angle, po czym jak chciałem wylądować, dotknąłem nim ziemi to nagle wystrzelił mi na 30m w górę. Oczywiście szybko włączyłem disarm, ale już zdążył polecieć dosyć wysoko. Spadł na ziemię, dosyć mocno, no jebło konkretnie xD Na szczęście nic się nie uszkodziło, ale echh, co zrobiłem źle xd? I da się
  • 0
@zwege: Tak, mam. Z tymi goglami też dziwna sprawa- wyciągnąłem kartę SD i już normalnie działają, w sensie nie wyłączają się
  • 1
@m_silvus: @zwege: @Felonious_Gru: @m_silvus:

Właśnie wróciłem z latania, było w pytę! Lata się o wiele lepiej niż w Liftoff, quad ma jakby więcej bezwładności gdy dam gaz na zero. No zabawa przednia, ale jakież było moje zdziwienie że istnieją niewidzialne gałęzie XD O jedną lekko zahaczyłem, ale quad od razu skorygował lot. Muszę tylko ogarnąć jak zamontować kamerkę, mam jakąś pseudo sportową co waży ze 140 gram i
źródło: comment_16080428747OgENhCkdisVdldwDDPQwN.jpg
  • 0
@Felonious_Gru: dobra, ale co z tym low rssi? Zasięg mam całkiem dobry, odlatuję spokojnie na 200m. Nieważne czy jest metr idę mnie czy sto, to cały czas mi się wyświetla ten low rssi
@Varien: akumulator masz CHNL, wg opisu można ładować max 5C (czyli 7.5A) - nie ryzykowałbym tyle. Uratowało Cię że pakiet jest nowy i spokojnie dał radę się tak szybko naładować. Jak już będzie nieco zmęczony życiem to takie ładowanie może się skończyć pożarem. Zalecany prąd to 1C czyli 1500mAh to 1.5 A.

Sprawdź czy masz RSSI poprawnie zamapowane w zakładce Receiver i czy masz odznaczone "analog rssi" (lub podobnie brzmiące). Na
@Norman2: Dobra, zmapowałem kanał RSSI na nowo i już mi pokazuje poprawne wartości ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zawołam jeszcze @Felonious_Gru:
Czym mógłbym zastąpić taką gumową osłonę na antenę odbiornika jak pic rel. To jest jakaś specjalna guma? Ta zaślepka jest konieczna? Akurat mi się zerwała jedna, nie mam zapasowych a zanim zamówię to minie trochę czasu. Taka zwykła rurka silikonowa z budowlanego będzie git?
źródło: comment_1608126472TcHgESQ4QlP6wIGeoGGcHd.jpg
@Felonious_Gru: @Norman2: @m_silvus: Ech, teraz mam taki problem, że na osd pokazuje mi "link quality". Coś tam poruszałem antenkami, ustawiłem je na nowo i teraz wartość rssi wariuje. Na betaflight i dvr skacze od 80 do 95, ale nie pokazuje już 99 tak jak wcześniej :( Przed tym upadkiem gdzie zerwała mi się ta gumowa osłonka to miałem 99% mając drona i tx obok siebie. Czy odbiornik jest do
@Felonious_Gru: Hmm, znowu coś tam poruszałem i pokazuje mi już tylko powyżej 90. Odszedłem na drugi koniec chałupy i ustabilizowało się na 99, więc chyba gitarka. Jutro sprawdzę jak z zasięgiem, ale z tego co widzę to antenę da się wymienić, więc nie ma tragedii. Dzięki!