Wpis z mikrobloga

Mirki z tagów #php #ecommerce #symfony #laravel mam pytanie, które skierowane jest do osób z doświadczeniem ze sklepami. Będę stawiał sklep spięty z hurtowniami z dropshippingiem i wybieram technologię po stronie back-endu. Sklep przez pierwszy rok/dwa raczej nie będzie pod dużym obciążeniem. Klient na razie chce przetestować pewien pomysł, a w razie gdyby potrzebne było skalowanie ze względu na wzrost zainteresowania jest gotowy zmienić technologię.
Pytanie czy od razu uderzać np. w Sylius'a czy na początek wykorzystać coś znacznie prostszego? Ktoś miał podobny przypadek i byłby gotów podpowiedzieć?
Co rozważałem:
- PrestaShop (choć wolałbym nie bo szybko można mieć problemy wydajnościowe, ale za to łatwo wdrożyć),
- WoCommerce (ale mam dużą niechęć do Wordpressa i nie znam go dobrze),
- Magento (tylko po co taki kombajn do początkującego sklepu)
- Sylius (podobnie jak magento, choć od magento wolałbym ten system, przetestowany, na Symfony, które znam najlepiej)

Co szczególnie mnie interesuje:
- integracja z płatnościami,
- jakaś baza pod integrację z hurtowniami dropshippingowymi,
- prosta obsługa seo,
- intuicyjny panel dla obsługi sklepu,
- możliwość integracji z Google Analytics

Czy korzystacie z jakichś innych rozwiązań?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ajgoron:

Klient na razie chce przetestować pewien pomysł, a w razie gdyby potrzebne było skalowanie ze względu na wzrost zainteresowania jest gotowy zmienić technologię.

Jeśli tak to klient powinien zainteresować się SaaSem, a nie stawianiem platformy od zera, bo na początku to ty jako deweloper będziesz dla niego najbardziej zabójczym kosztem w ecommerce, i jest zwyczajnie taniej zacząć z jakimś
  • Odpowiedz
@Deykun: w php-ie czy Symfony 2,3,4,5 mam duże doświadczenie. Nie robiłem za to w dużych ecommerce. Klient wie, że to będzie duży koszt i nie chce saas-ów. Przecież tu nie jest pytanie o te usługi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dzięki za rady.
  • Odpowiedz
@ajgoron: Magento to kobyła, a Presta > WooCommerce. Sylius - zależy od budżetu, IMO pomysł testowałbym na preście albo na SaaSie jak wyżej wspomniał.
  • Odpowiedz