Mam w dużym pokoju router, a w małym za ścianą wzmacniacz sygnału. Są dwie sieci podstawowa np. SIEĆ1, i ta ze wzmacniacza SIEĆ1EXT. Po połączeniu z każdą z nich w osobnych pokojach jest zasięg maksymalny, ale wychodząc do dużego pokoju, albo na balkon, połączony z SIECIĄ1EXT, zasięg maleje do jednej kreski. Jest jakaś aplikacja czy sposób na to, żeby smartfon łączył się z siecią o najlepszym w danej chwili zasięgu?
@JerzyDabczak: To router powinien wyrzucać Cię z sieci jeśli RSSI spadnie. Dlatego stosuje się funkcje roamingu. Jaki masz router główny? A wzmacniacz to pachnie mi Xiaomi Mi Repeater :)
@d1sconn3cted: Dlatego pytam o router, bo niektore mają takie male funkcjonalnosci do wyrzucenia go z routera, a urzadzenie klienckie przelaczy sie na silniejszy sygnal
@czerwona_muszka: zmieniłem w aplikacji Tether nazwę podsieci generowanej przez wzmacniacz, czyli SIEĆ1EXT, na SIEĆ1. Teraz podczas wyszukiwania widzi tylko SIEĆ1. teraz będzie hulać i łączyć się z nadajnikiem o większej siłe? ( ͡º͜ʖ͡º)
@kasprzak: w roamingu to nie AP decyduje czy "przerzucić" klienta do innego APeka a urządzenie końcowe
Komentarz usunięty przez autora