Wpis z mikrobloga

@kubaklodz: Ogólnie to wszystkie Rod powinno się przerobić na publiczne parki/sprzedać ziemie a Rody #!$%@?ć na obrzeża, jakieś nowosolne itp.

Zakładane były na polach w czasach gdy tam krowy biegały, miasto rosło o one zostały. No ale dziadki z rodów to zorganizowana mafia nikt tego nie ruszy.

@Papasanbaba: Tam pod ziemią będą się rozdzielały tunele kolejowe pod Łodzią, plus ma być stacja kolejowa podziemna prawdopodobnie. Kopać będą to
  • Odpowiedz
Ogólnie to wszystkie Rod powinno się przerobić na publiczne parki/sprzedać ziemie a Rody #!$%@?ć na obrzeża, jakieś nowosolne itp.

@Radus: Mieszkam w bloku zaraz przy jednym z RODów i bardzo się cieszę, że tego terenu nie sprzedali - zaraz by się znalazł jakiś pseudo-inwestor, żeby zrobić kolejne blokowisko. A tak mam ciszę i spokój.
  • Odpowiedz
@x10d: Też mam działkę przylegającą do RODOSa i się z tego cieszę. Pomimo disco polo (nigdy inny gatunek nie wiem czemu) w sezonie letnim, ogólnie jest cisza, spokój. Przestrzeń ta pewnie nie zostałaby atrakcyjnie zaaranżowana po sprzedaży terenu tak blisko centrum.
  • Odpowiedz
@x10d: @Sansiwiera: @atari666: No w Łodzi chcieli zrobić miejska plaże i park zamiast rodosów na ksieżym młynie to się zjechało dziadków i zablokowali. Na argument - ale to jest ziemia należąca do mieszkańców i powinni wszyscy do niej miej dostęp to powiedzili z RODów że można ładnie poprosić i wtedy ewentualnie otworzą furkę i pozwolą pójść na krótki spacer :D :D

Są miejsca w centrum co
  • Odpowiedz
@Radus: Co do plaży na Kiężym Młynie to się zgadzam, fajna by była. Ale cóż, każdy pilnuje swojego interesu. Te dziadki to pewnie jakieś cwane komuszki, co zawsze umiały zadbać o swoje.
  • Odpowiedz
@Radus: RODy przy Przedzalnianej/Milionowej akurat mi kompletnie nie przeszkadzają - jak przejeżdżam tam (a robię to bardzo często), to widzę po prostu zalesiony/zakrzaczony teren i tyle.
A jakoś nie wyobrażam sobie miejskiej plaży tuż przy Rydza :D
  • Odpowiedz
(...) i likwidacja nie znaczy wcale zbudowanie osiedla, a udostępnienie terenów rekreacyjnych wszystkim mieszkańcom

@Radus: no nie wiem... podaj przykład może, bo jak na razie widzę, że wszędzie tylko kolejne bloki stawiają.
Koło mojego bloku był plac/łąka. Zamiast zrobić tam plac do zabaw, posadzić drzewka czy nawet zostawić tak, jak było, to sprzedali teren pod budowę kolejnego bloku.
Dlaczego? Bo kasa się liczy, a nie interes mieszkańców.
  • Odpowiedz
@x10d: no właśnie nie dam przykładu, bo ktokolwiek chce ruszyć RODy (które w 90% są własnością miasta, czyli WSZYSTKICH mieszkańców) to zjeźdzają się dziadki i blokują. Oni są tak zorganizowani od komuny, własne sztandary i hymn mają :D W Łodzi chcieli zrobić park - nie było opcji, nie pogadasz zablokowali sesje rady miasta :D

"ogródki rekreacyjne" a wejdziesz na google maps i widzisz murowane domy na RODach :D

Znajomy się zainteresował taką działką, koło 30 lat, to mu poradzili aby poszedł się pytać po RODach, ale aby zabrał matkę bo on za młody i dziadki będą się bały mu sprzedać i będą ściemniać że nie ma wolnych
Radus - @x10d: no właśnie nie dam przykładu, bo ktokolwiek chce ruszyć RODy (które w ...
  • Odpowiedz
no właśnie nie dam przykładu, bo ktokolwiek chce ruszyć RODy (które w 90% są własnością miasta, czyli WSZYSTKICH mieszkańców) to zjeźdzają się dziadki i blokują

@Radus: jako przykład miałem na myśli jakikolwiek przykład - niekoniecznie po RODach.
Naocznie widzę tylko tendencję w tę stronę: "było zielono, a teraz zabudowali".
W drugą stronę jeszcze nie widziałem.
Takie rzeczy to robili tylko przed wieloma latami (jak np. park Śledzia) - teraz nie ma na takie rzeczy pieniędzy i nikomu się to
  • Odpowiedz
@Radus: Rod na stokach Morwa, część została zlikwidowana pod budowę bloków. Na te tereny ochotę mają zawsze deweloperzy i bardzo dobrze, że leśne dziadki z PZD nie ustepują. Plażę mamy na Stawach Jana i w Arturówku- woda jest brudna a na plaży same patusy, no jakoś wolę jednak ROD.
  • Odpowiedz
@x10d: ano w Polsce był beton, jest zielone się praktycznie nie zdarza niestety :/ Niby w Łodzi kombinowali z tymi parkami kieszonkowymi, ale to szumna nazwa dla skwerków. Propsy że cokolwiek się dzieje ale to dalej nic w porównaniu z tym co się dzieje na świecie.

Np. Utrecht, wielopasmową drogą w środku miasta zmienili w kanał i park
https://bicycledutch.files.wordpress.com/2016/01/catarijnebaan1980s.jpg
https://www.dutchnews.nl/wpcms/wp-content/uploads/2020/09/Singel-Utrecht-PHoto-Utrecht.jpg
  • Odpowiedz
@Radus zgadzam sie, rod to patologia rowniez budowlana. Na przestrzeni najblizszych 10 lat i tak wszystkie ROD zostaną przerobione wiec tyle dobrego, szkoda ze tak dlugo trzeba na to czekac.
  • Odpowiedz