Wpis z mikrobloga

Mirki, chcę złożyć znajomemu komputer do gier.
Podrzucicie jakąś konfigurację?
Budżet to 5 tys. oraz dysk SSD 970 Evo M2 500GB z aktualnie używanego laptopa.

Z góry dziękuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#komputery
  • 30
@10129: hej, jest 2 grudnia ( ͡° ͜ʖ ͡°) widziałem, że karty poszły jak świeże bułeczki, więc pewnie nici z pomysłem na oszczędności.
@aro84: ogólnie aktualnie do 5k będzie intel 10400 albo 11400 + mobo za ok 400zł, najpewniej msi vdh.

z ryzenem się nie zmieścisz z grafiką. <-tu jest pewna możliwość, aktualnie niby jak nowa gen wchodzi intela amd zaczęło ciąć ceny, ale do Polski jeszcze to nie dotarło
https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-5800x-doczekal-sie-solidnej-promocji-w-sklepie-microcenter-czy-to-zapowiedz-obnizek-cen-wszystkich-ryzenow

nowa gen intela odpada, niby 12400 będzie ok 1000zł kosztował ale aktualnie najtańsza płyta główna kosztuje też ok 1000zł bo tylko chipsety z690są,
@aro84:
płyta główna nie obsługuje takich szybkich ramów, musi być chipset 560 - w niższych intel zablokował ramy szybsze dal tego procesora z tego co kojarzę niż 2666MHz.

pisałeś, ze ssd nie kupujesz. Jak chcesz z dyskiem to tego nie warto kupować za tyle. bo tu jest 1TB za tyle
https://www.pepper.pl/promocje/dysk-ssd-kingston-a2000-1tb-m2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-455875

ta obudowa ma jeden wentylator fabrycznie, to za mało. więc dolicz z 60zł za 2 wentylatory albo inną obudowę bierz
@aro84: a po co napęd? no w oryginalnym poście 7 miesięcy temu takowa obudowa była RG4. swoją drogą ta którą wybrałeś też nie ma przecież wejścia na dvd
-
na mobo można przyciąć i to sporo jak kupujący nie ma z tym problemu.
https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b560m-d3h-7758622/?sekcja=outlet
330 z zwrotu, ma 3 lata gwary normalnie. to gorsza płyta jest niż vdh, ale wątpię, że zauważy różnicę.

550zł za vdh to dużo, one po 400
@10129: Teraz obudowę wybrałem na sztukę aby robiła cenę, zapytam się czy ten napęd jest koniecznie potrzebny.
RG4 chyba już jest niedostępna.
@aro84: to się nie spiesz może tak bardzo. dysk i ferę na promocji możesz brać. ramy podobnie. zasilacz jest dobry i w promocji ciężko będzie lepszy dostać więc potencjalnie też.

procek i płyta główna, można poczekać. na płyty bywają niezłę promocje i pewnie coś się trafi a procek, jak amd zejdzie z cen to może i będzie ryzen jakiś 5600 do gwiazdki
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@10129: ok sprawa się trochę skomplikowała, znajomy zaakceptował kwotę 6 tys. Jednak może dostać dofinansowanie z firmy 1 tys za zakup sprzętu komputerowego. Warunek to faktura na komputer jako całość, nie akceptują pojedynczych faktur za podzespoły. Czy znasz jakąś firmę co składa takie zestawy i wystawia odpowiednią fakturę?
@aro84 zestawy gotowe bywają tańsze zazwyczaj, tylko jakieś podzespoły wtedy często są gorszej jakości bo dają cokolwiek zalega, np słaby zasilacz, mobo, ram.

Jak chcesz zestaw to się poszuka jakiegoś sensownego za 6-7k.

Zdaje się gość ma tu firmę, może on Ci da co chcesz z jedną faktura?
@majk3l
@aro84 czy jak np w morelach weźmiesz całość z opcją złożenia to będzie wszystko na jednej czy osobne to nie mam pojęcia, musiałbyś zapytać ich.
@aro84 czyli dysk też do kupienia. Ok.

To nadal jest dobry procesor, kwestia ile kasy zostanie po kupieniu grafiki. Bo do gier jednak ona jest najważniejsza.